Прејди на содржината

Турбина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парна машина во Германија од произведителот Сименс

Турбина е вртежна машина (струен мотор), која со помош на струја флуид се претвора во струјна енергија и во механичка работа. Со други зборови, во турбината произведената вртежна сила се претвора во различна енергија и во механичка работа.

Основна градба на турбината[уреди | уреди извор]

Сите турбини градени се од подвижен дел кога проток на флуиди го врти-роторот, и неподвижниот дел - статорот, кој го држи роторт и му го овозможува неговото обртно движење и произведување на механичка работа.

Поделба на турбината[уреди | уреди извор]

Работен флуид[уреди | уреди извор]

Зависно од врстата на флуидот кој се користи како работен медиум, односно со што се произведува вртежна сила, турбината може да се подели на:

Намена[уреди | уреди извор]

Во зависност од тоа за што се користи механичката работа, турбината се употребува за следните цели: