Прејди на содржината

Тула (град)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Колаж од фотографии од Тула
Тулска област

Тула (руски: Тула) — индустриски град и административен центар на Тулската област, Русија, која се наоѓа на 193 километри јужно од Москва, на реката Упа.

Потекло на името[уреди | уреди извор]

Името на градот е од предруско, веројатно балтичко потекло. Е. М. Поспелов. Во Москва Руските писатели напишале во една книга: "Најраните етимологии го добиле името на местото од рускиот дијалект", тула, "скриено, недостапно место" ... Пред руското потекло на името на реката и градот веќе не се сомнева [Mаирова 1985] .... Бидејќи името на реката Упа е секако Балтик ..., нејзината притока *Тула [претпоставената претходна форма на Тулица], исто така, може да биде од Балтичко потекло, што е поддржано од серија паралели во литовската топонимија: реката Тулa, мочуриштето Тулис, полето Тулите, ливадата Тулеос, долината Тулија и други.

Историја[уреди | уреди извор]

Тула првпат се споменува во Никоновата хроника во 1146 година. Бидејќи хрониката била напишана во 16 век, датумот е оспорен. Првото потврдено споменување на Тула датира од 1382 година.

Во 1712 година, Тула бил посетен од Петар Велики, кој им наредил на ковачите на Демидов да ја изградат првата фабрика за вооружување на Тула во Русија. Неколку децении подоцна, Тула Демидов го претворил во најголемиот железопроизводствен центар на Источна Европа. Најстариот музеј во градот, изложен на историјата на оружјето, беше отворен од страна на Демидов во 1724 година, а во црквата на Никола-Заретски во градот се наоѓа нивниот семеен свод. Првата фабрика за индустриско производство на самовар, исто така, беше основана во текот на 18 век. Откако Демидов го премести центарот на своето производство на Урал, Тула продолжи како центар на тешката индустрија, особено во производството на Материјали.

Градот брзо растел во почетокот на 20 век како резултат на производството на оружје во текот на 1905 година за време на Руско-јапонската војна и Првата светска војна. Фабриките на Тула, исто така, произведувале оружје за Црвената армија за време на руската граѓанска војна од 1918-1921 година.

За време на (Втора светска војна) од 1941-1945, градот бил важен во производството на оружје. Тула станал цел на германската офанзива да го растури советскиот отпор во областа на Москва меѓу петок, октомври, 24 и декември 5, 1941 година. Силно утврдениот град се одржал, а 2-та танцова армија на Хајнц Гудериан била запрена во близина на Тула. Градот го обезбедил јужниот дел за време на Битката кај Москва и подоцнежната контра-офанзива. На Тула му била доделена титулата Град спасувач во 1976 година. Таа е дом на воздухопловната база на Клоково.

Градоначалници[уреди | уреди извор]

  • Сергеј Казаков (1997-2005)
  • Владимир Могильников (2005-2010)
  • Алиса Толкачева (2010-2011)
  • Евгениј Агилов (2011-2012)
  • Александар Прокопук (2012-2014)
  • Јуриј Цкипури (2014-сегашен)

Економија[уреди | уреди извор]

Повеќе од четири века Тула е познат како центар на занаети и обработка на метал. Тула е развиен индустриски центар. Важност во индустриската структура на Тула се металургијата, машинеријата и метал со висок удел на индустријата за одбрана на Русија и производство на храна.

Култура[уреди | уреди извор]

Музички инструмент, Тулска хармонија, е именуван по градот, кој е центар на производство на такви инструменти што се продаваат низ цела Русија и светот. Тула е исто така познат по традиционалните руски пријаник, колачи направени со мед и зачин. На Запад, Тула е најпозната како центар на самовар производство: рускиот еквивалент на "јаглен до Њукасл" е "Не земајте самовар за Тула". (Изреката лажно му се припишува на писателот и драматург Антон Чехов, чиј сатиричен портрет на еден од неговите ликови вели: "Преземање на жена ти во Париз е исто како да си го однесеш самоворот во Тула".

Религија[уреди | уреди извор]

Повеќето Тулски цркви се на Руската православна црква. Следна во број се протестанти и католици. Нехристијанските организации кои се присутни вклучуваат муслимани, Евреи, Харе Кришна, будистите и таоистите.

Сите православни организации во Тула и Тулевската област се вклучени во Епархијата на Тула и Ефремов. Меѓу православните цркви во Тула треба да се споменат Светите катедрали (1776-1800), најстарата црква во Тула - Благовештение (1692) и Успешната катедрала на Тула Кремл (1762-1764). Во Тула, исто така, и старите верници, кои се изведуваат во црквата Св. Јован Златоуст.

Во Тула има единствена католичка црква во областа, Светите апостоли Петар и Павле. Од 1990-тите, Тула има неколку протестантски деноминации, од кои најголема е црквата баптистичката со молитвена куќа во Тула. Претставници на други протестантски цркви во Тула се [Адвентистите од седмиот ден], Пресвитеријанците] (Црквата Света Троица, Славен Исус Господ, Добрата вест), пентекосталци (Турски христијански центар, Црква на Новиот завет) и други евангелски цркви (Слово на животот, лозарската црква).

Спорт[уреди | уреди извор]

Во рускиот бокс, Тула се смета дека има некои од најпознатите борци. "Борците на Тула беа секогаш славни, но секое место имаше свои херои.

Градот има и свој фудбалски клуб, Арсенал Тула, игра во Руската Премиер Лига во 2014/2015 и 2016/2017 сезони.

Луѓе[уреди | уреди извор]

Уметници[уреди | уреди извор]

Јавни услуги[уреди | уреди извор]

Наука, технологија[уреди | уреди извор]

Спорт[уреди | уреди извор]

Други[уреди | уреди извор]

Клима[уреди | уреди извор]

Тула има влажна континентална клима. Ова се изговара со топли лета и студени, но не тешки зими според руските стандарди.