Прејди на содржината

Трговски блок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Трговскиот блок е еден вид меѓувладин договор, често дел од регионална меѓувладина организација, каде што бариерите за трговија (тарифи и други) се намалуваат или елиминираат меѓу земјите-учеснички.

Историски трговски блокови вклучувајќи ја Лигата на Ханзата, северноевропска економска алијанса меѓу 12 и 17 век и Германската царинска унија, формирани врз основа на Германскиот Сојуз, а потоа Германското Царство од 1871 година. Проблемите со формирањето на трговскиот блок се случиле во 1960-тите и 1970-тите, како и во 1990-тите по колапсот на комунизмот. До 1997 година, повеќе од 50% од светската трговија била спроведена во рамките на регионалните трговски блокови.[1] Економистот Џефри Џ. Шот од Институтот за меѓународна економија Петерсон забележува дека членовите на успешни трговски блокови обично споделуваат четири заеднички одлики: слични нивоа на БНП по глава на жител, географска близина, слични или компатибилни трговски режими и политичка заложба за регионална организација .[2]

Многу застапници на глобалната слободна трговија се противат на трговските блокови. Тие ги гледаат трговските блокови за поттикнување регионална слободна трговија на сметка на глобалната слободна трговија.[3] Оние кои се залагаат за тоа тврдат дека глобалната слободна трговија е во интерес на секоја земја, бидејќи ќе создаде повеќе можности за претворање на локалните ресурси во стоки и услуги кои се и моментно во побарувачка и ќе бидат на побарувачката во иднина од страна на потрошувачите.[4] Меѓутоа, научниците и економистите продолжуваат да дебатираат дали регионалните трговски блокови ја фрагментираат глобалната економија или го поттикнуваат проширувањето на постоечкиот глобален мултилатерален трговски систем.[5][6]

Трговските блокови можат да бидат самостојни договори помеѓу неколку држави (како на пример Северноамерикански договор за слободна трговија или дел од регионална организација (како што е Европската унија). Во зависност од нивото на економска интеграција, трговските блокови може да се класифицираат како преференцијална трговска област, слободна трговска зона, царинска унија, заеднички пазар, или економски и монетарен сојуз.[7]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Milner 2002, 450.
  2. Schott 1991, 2.
  3. O'Loughlin and Anselin 1996, 136.
  4. Lal, Deepak (1993). „Trade Blocs and Multilateral Free Trade“. Journal of Common Market Studies. 31 (3).
  5. Milner 2002, 458.
  6. Mansfield and Milner 2005, 330.
  7. Mansfield and Milner 2005, 333.