Единствен пазар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сцена на пристаништето Шторк

Единствен пазар — вид трговски блок во кој повеќето трговски бариери се отстранети (за стоки) со некои заеднички политики за регулирање на производството и слобода на движење на факторите на производство (капитал и труд) и на претпријатијата и услугите.[1] Целта е движењето на капиталот, трудот, стоките и услугите помеѓу членовите да биде лесно како во нив. Физичките (границите), техничките (стандардите) и фискалните (даночни) бариери меѓу земјите-членки се отстранети до најголем можен степен. Овие бариери ја попречуваат слободата на движење на четирите фактори на производство.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Trade: Chapter 110-2: Economic Integration: Overview“. internationalecon.com.