Томазо Кампанела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Томазо Кампанела

Томазо Кампанела (Стињано, 5 септември 1568 - Париз, 1639) бил италијански филозоф, доминиканец. Во своето најпознато дело „Државата на Сонцето“, напишано во 1602 година по примерот на Платон и на Томас Мор, го изложи своето сфаќање за идеално општествено уредување како еден вид комунистичка република.

Томазо Кампанела, La Città del Sole, Carabba, 1915

Надворешни врски[уреди | уреди извор]