Тоалетна хартија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тоалетната хартија е вид мек хартиен производ што се користи за одржување на личната хигиена кај луѓето, после дефекацијата или уринирањето. Исто така, таа може да се користи и за други цели, како што е апсорбирањето дамки.

Тоалетна хартија во ролна

Тоалетната хартија се разликува според составот (најсовремените видови имаат одлика да се распаѓаат во септичките јами и канализационите одводи), според пакувањето (во ролна или листови), според дебелината и моќта за апсорбирање (од еден, два, три, па и повеќе слоја), според бојата, мирисот и сл. Најголемата разлика кај различните видови тоалетна хартија е дали таа директно е произведена од целулозни влакна од дрвја или од рециклирана хартија.

Првите документирани записи за користење на тоалетната хартија се откриени во Кина во 589 година.

Еколошки последици[уреди | уреди извор]

Од едно дрво можат да се произведат околу 45 кг. тоалетна хартија. Денес во светот се произведуваат околу 83 милиони ролни дневно[1].

Еден просечен Американец користи 23 кг. тоалетна хартија годишно, што е за 50% повеќе од западните земји или од Јапонија. Милиони дрвја се сечат во Северна Америка и во земјите од Латинска Америка создавајќи големи еколошки проблеми. Американците исто така користат "тоалетна хартија" и за индустриски цели, како што се филтри за масло, што дополнително ја зголемува потрошувачката.

Наводи[уреди | уреди извор]