Хигиена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Миењето на рацете е најефективниот начин да се спречи ширењето на заразни болести.

Хигиената е наука и група на мерки за чување на здравјето. Задачите на хигиената се групирани во неколку области: лична хигиена, хигиена на трудот, ментална хигиена и др. Во старогрчката митологија Хигија претставувала божица и персонофикација на здравјето.