Тија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тија (грчки јазик|Θυία) во старогрчката митологија била ќерка на Деукалион и Пира. Со Зевс имала два сина, Македон и Магнет.[1]

Нимфа[уреди | уреди извор]

Во грчката традиција позната е и нимфа со оваа име. Била една од Најадите и нимфа на изворот на планината Парнас во Фокида во централна Грција. Нејзиниот храм бил место за собирање на Тијадите, жени кои оргијастички го славеле богот Дионис. Според Херодот, нејзин татко бил Кефис, а спред Пасуанија Касталије. Паусанија наведува и дека ја сакал Аполон, на кого му го родила јунакот Делф, основачот на едно село во Делфи, во близина на пророчиштето. Се поврзува со Касталија, која била нимфа на истоимениот извор, но и со Најадите, Мелена и Корикија.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.
  2. -{theoi.com: THYIA}-, Посетено на 25. 4. 2013.