Тиете

Од Википедија — слободната енциклопедија
Tietê
Река
Земја Бразил
Регион Јужна Америка
Извор Салесополис, Сера до Мар
 - височина 1.120 м
Утока Реката Тиете
 - височина 280,5 м
Должина 1.150 км
Слив 150,000 км2
Истек
 - просечен 2.500 м3 [1][2]
Карта на басенот на реката Ла Плата, покажувајќи ја реката Тиете како тече од Саун Пауло до реката Парана.
Карта на басенот на реката Ла Плата, покажувајќи ја реката Тиете како тече од Саун Пауло до реката Парана.
Карта на басенот на реката Ла Плата, покажувајќи ја реката Тиете како тече од Саун Пауло до реката Парана.

Тиете (португалски: Rio Tietê) е река во Бразил, долга 1,130 километри[3].

Географски одлики[уреди | уреди извор]

Реката извира на падините на масивот Мар источно од градот Саун Пауло на југот од Бразил. Од изворот тече во правец северозапад сè до националниот парк „Ilha Grande“ на границата на бразилските држави Парана и Јужно Мато Гросо каде што се влева во реката Парана[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Chapter 4. Hydrological basins: International Development, Research Centre
  2. As much as ≈600 м3/s of the river discharge is diverted into Ilha Solteira Dam reservour, the rest of Tietê discharge (≈1900 м3/s) goes into Parana through Três Irmãos Dam. This scheme allows avoid water loss related to power limitation of Três Irmãos hydro plant (880 MW).
  3. 3,0 3,1 http://www.britannica.com/EBchecked/topic/595430/Tiete-River