Тенка детелина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тенка детелина
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Trifolium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Тенка детелина
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Trifolium
Вид: Тенка детелина
Биномен назив
Trifolium micranthum
Viv.
Синоними[1]
  • Chrysaspis micrantha (Viv.) Hendrych
  • Trifolium filiforme L.
Тенка детелина
Научна класификацијаedit
Царство: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Rosids
Нерангирано: Fabales
Семејство: Fabaceae
Подсемејство: Faboideae
Род: Trifolium
Вид:
T. micranthum
Биномен назив
Trifolium micranthum

Viv.
Синоними[2]
  • Chrysaspis micrantha (Viv.) Hendrych
  • Trifolium filiforme L.

Тенка детелина (латински;Trifolium micranthum), е растителен вид од родот Детелина во „фамилијата на Бобови или Papillionaceae.

Распространета е во Централна и Западна Европа на речните дини. Таа е едногодишен вид со листови во форма на јајце или копје, а средните листови се со пократки ливчиња.

Стеблата на цветната глава малку висат. Главите имаат 5-7 светло жолтеникаво портокалови цветови кои се појавуваат од мај до јули.

Мешунките се свртени во една насока.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The Plant List: A Working List of All Plant Species“. Посетено на 13 June 2016.
  2. "The Plant List: A Working List of All Plant Species". Retrieved 13 June 2016.