Сува камена градина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градина Рјоан-ѓи
Даисен-ен

Сува камена градина (枯山水, каресансуи, „сув пејзаж“) — најзначаен јапонски градинарски стил карактеристичен за епохата камакура (鎌倉時代, камакура дзидаи, 1185–1333) под влијание на зен-будизмот и може да се најде во зен-храмовите за медитација. Првата зен-градина во Јапонија ја подигнал кинески свештеник во 1251 година во Камакура[1], а станале популарни благодарејќи на будистичкиот свештеник Мусо Сосеки (夢窓疎石, 1275-1351) кој ги градел во петте главни манастири во Кјото.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Elisseeff, D. (2010): Jardins japonais. Nouvelles editions Scala ISBN-10: 2359880292

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грбић, М. (2015): Историја вртне уметности. Универзитет у Београду. Београд. ISBN 978-86-7299-227-4

Надворешни врски[уреди | уреди извор]