Срце (роман)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Романот Срце

Срце е детски роман напишан од страна на италијанскиот автор Едмондо де Амичис кој бил романописец, новинар, раскажувач и поет. Романот е негова најпозната работа до ден-денес, инспирирана од неговите сопствени деца Фурио и Уго, кои во тоа време биле ученици. Тој е поставен за време на италијанското обединување, и вклучува неколку патриотски теми. Издаден е на Тревес на 18 октомври 1886 година, првиот ден на училиште во Италија, и веднаш станал успешен.

Преку истражувањето на социјалните прашања, како што е сиромаштијата, "Срцето" го покажува влијанието на идеологиите на делото на Де Амичис (подоцна тој се приклучил кон Италијанската социјалистичка партија). Поради ова, книгата останала влијателна (и главна на многу учебници во земјите на Источниот блок. Од друга страна, силното евоцирање на италијанскиот национализам и патриотизмот, исто така, многу го поздравиле Кралството Италија (1861-1946).

Заплет и ликови[уреди | уреди извор]

Романот е напишан во форма на дневник, како што кажал Енрико Ботини, 11-годишно основно училиште во Торино со позадина со висока класа која е опкружена од соучениците на потеклото од работничката класа. Целокупната хронолошка поставеност одговара на сезоната од третото одделение од 1881-82 (Енрико вели дека четири години по смртта на Виктор Емануел II, кралот на Италија, и наследноста на Умберто I, и исто така раскажува за смртта на Џузепе Гарибалди, која се случила во 1882 година).

Родителите на Енрико и постарата сестра Силвија комуницираат со него како што пишува во неговиот дневник. Како и неговиот учител кој му задава домашна работа што се занимава со неколку различни приказни за децата низ италијанските држави, кои треба да се гледаат како модел на улогата- овие приказни потоа се дадени во книгата како што доаѓа Енрико по читањето на нив. Секоја приказна се врти околу различна морална вредност, од која најистакнатите им помагаат на оние што имаат потреба, имаат голема љубов и почит кон семејството и пријателите и патриотизмот.

Ликови[уреди | уреди извор]

Семејството Боттини[уреди | уреди извор]

 • Енрико Ботини: Раскажувач и главен лик. Просечен студент кој е заинтересиран да научи нешто и да запознае луѓе во својата училница.
 • Г-дин. Алберто Ботони: Таткото на Енрико. Стерн уште љубовен. Работи како инженер.
 • Госпоѓица. Ботини: Мајка на Енрико. Традиционален домашен дом, љубовен, но сепак тежок.
 • Силвија Ботини: Постара сестра на Енрико. Таа, исто така, се грижи за него и за неговите студии, некогаш несебично претходно излегувајќи со девојки за да се грижи за него додека бил болен во кревет.
 • Неименуван помлад брат на Енрико и Силвија, кој студира под г-ѓа Делкати. Нема многу влез во дневникот на Енрико, бидејќи не може да разговара со него како другите членови на семејството.

Соученици на Енрико[уреди | уреди извор]

 • Антонио Рабуко: Познат како "малиот камен-темелник" поради работата на неговиот татко. Тој е најмладо момче во класата.
 • Ернесто Дероси: Повеќегодишен шампион во класот, тој го освојува врвниот медал во класот секој месец. Тој е природен ученик кој не мора многу да проучува. И покрај неговата моќ, тој е понизен и не е горден.
 • Гарроне: Пријателски тежок човек. Тој ги штити неговите слаби соученици Нели и Кроси, а како најстаро момче во класот е де факто спроведувач.
 • Пјетро Прекоси: Син на ковач кој го победува. Во еден момент неговиот татко престанува да го тепа и студира доволно за да го освои второпласираниот медал во класот.
 • Карло Нобис: Горд затоа што неговите родители се богати. Сепак, неговиот татко го принудува да му се извини на Бети кога Карло ги навреди Бети и неговиот татко на јаглен.
 • Старди: Повеќегодишниот медал на Дероси, заедно со Вотини. Тој сака книги за читање, иако тој не поседува многу од нив.
 • Бети: Син на рудар за јаглен.
 • Вотини: Најголем кандидат на врвниот медал, во еден момент други се осветлуваат од неговата завист на Дероси.
 • Крос: Црвена глава со парализирана рака. Често жртва на насилници.
 • Нели: Ханкбек и исто така малтретирани поради тоа. Гароне станува негов заштитник.
 • Корачи: Момче од темнокожа од Калабрија, на југот на Италија.
 • Гарофи: Син на фармацевт, тој се занимава со играчки и карти за тргување на страна кога и да може.
 • Фрити: Лош студент, непристоен непредвидлив кој ги мачи луѓето, го мрази учењето и неговите соученици и учител и се смее во тажни ситуации. Тој е избркан од друго училиште откако пали петарди што предизвикува огромна експлозија.

Професори[уреди | уреди извор]

 • Г-дин. Пербони: Наставник. А љубезен и пријатен човек кој ретко се лути, но кој е строг со своите ученици кога тие прават погрешно. Тој е доживотно дипломец кој ги смета неговите ученици за неговото семејство.
 • Госпоѓица. Делкати: Учителката од претходното одделение на Енрико, сега го учи неговиот помал брат.

Прием и наследство[уреди | уреди извор]

Романот бил преведен на кинески во почетокот на 20 век (со наслов "愛 的 教育" - буквално "Образование на љубовта") и станал доста добро познат во Источна Азија. Тоа било преведено на шпански со наслов "Corazón: Diario de un niño" што значи "Срце: дневник на дете". Книгата била многу популарна во латинските земји, како Мексико, меѓу младите момчиња и девојчиња во 1960-тите и 1970-тите.

Романот исто така бил исклучително популарен и влијателен во 1950-тите Израел, иако во моментов се смета за старомоден и повеќе не е познат на сегашната генерација на млади Израелци, кои би биле многу запознаени со Аниме од 1976 година.

Во 1962 година, Умберто Еко го објавил "Elogio di Franti" ("Пофалба на Франти"), гледајќи го "лошото момче" на Франти, како фигура на отпор против милитаристичката и националистичка идеологија.

Книгата се користела како една од инспирациите за академско достигнување во Мексико, користејќи го името на авторот за едно од светските училишта на Меѓународниот бакалауреат наречен Институт Д'Амицис, сместен во градот Пуебла.

Адаптации[уреди | уреди извор]

Во 1948 година, за овој роман бил направен и филм, во режија на Виторио Де Сика и Дулио Колети.

Една од приказните, "Од Апенините до Андите", станала основа на серијата од аниме од 1976 година "3000 Лиги во потрага по мајка". Серијата се состоела од 52 епизоди и била емитувана во Светскиот театар. Целата серија била видлива на многу различни јазици и станала популарна низ целиот свет. Во заклучок на серијата, филмот бил објавен во 1980 година, кој подоцна бил преработен, исто така, како игран филм, објавен во 1999 година.

Во 1984 година телевизиските минисери засновани на романот беа продуцирани од РАИ и во режија на Лујџи Коменсини.

Во 2009 година "Срцето: дневник на детето" било создадено како аудиокнига на Карлос Акоста на англиски и шпански јазик.