Заедничка негација: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 12 години
с
Бот: козметички промени
с (Бот: козметички промени)
'''Логичко нили''' или '''заедничка негација''' е оператор во [[Булова логика|буловата логика]] кој дава резултат спротивен од [[логичка дисјункција|логичкото или]]. Т.е. (''не или''), ''p'' НИЛИ ''q'' е точно само кога и ''p'' и ''q'' се ''неточни''.
 
Овој оператор се нарекува и '''Вебова опеарација''' или '''Парсова стрелка''', именувана по [[Чарлс Парс]] кој покажал дека секоја логичка операција може да се изрази по пат на НИЛИ. Така, како и [[Шеферова црта|НЕИ операторот]], НИЛИ може да се користи сам, без било кој друг логички оператор, за да сочини логички [[формален систем]] (така НИЛИ е [[функционална потполност|функционално потполен]]). Познат е и како [[Квајн]]ов бодеж.
 
== Дефиниција ==
 
'''НИЛИ операцијата''' е [[логичка операција]] на две [[логичка вредност|логички вредности]], особено вредностите на две [[тврдење|тврдења]] кое дава вредност ''точно'' ако и само ако двата операнди се неточни. Со други зборови, дава вредност ''неточно'' ако и само ако најмалку еден операнд е точен.
 
=== Таблица на точност ===
[[Таблица на вистинитост|Таблицата на вистинитост]] на '''p НИЛИ q''' (се пишува и како '''p ⊥ q''' или '''p ↓ q''') е следнава:
 
{| border="1" cellpadding="1" cellspacing="0" style="text-align:center;"
! style="width:35px;background:#aaaaaa;" | p
! style="width:35px;background:#aaaaaa;" | q
! style="width:35px" | ↓
|-
| т || т || ⊥
|}
 
=== Венов дијаграм ===
[[Венов дијаграм]] за „Ниту A ниту Б“
 
Еден начин да се изрази ''p'' НИЛИ ''q'' е <math>\overline{p \lor q}</math>, каде знакот <math>\or</math> означува ИЛИ,а линијата над изразот означува негова негација. Најпросто <math>\neg(p \lor q)</math>. Друг начин на изразување на ''p'' НИЛИ ''q'' е <math>\overline{p + q}</math>.
 
== Својства ==
 
НИЛИ нема ниеден од петте својства, од кои секое од нив треба да го нема барем во еден член на множество на [[функциопнална потполност|функционално потполни]] оператори. (запазување на точност, запазување на неточност, [[линеарна логика|линеарност]], [[монотона функција|монотолност]], самодвојност). Затоа НИЛИ само по себе е доволно за цело множество.
 
== Заедничка негација ==
НИЛИ ја има интересната карактеристика што сите други [[логички оператор]]и можат да се изразат по пат на разни функции на НИЛИ.
{|
[[Шеферова црта|Логичкиот оператор НЕИ]] исто така може да ги изрази сите логички операции.
 
== Видете исто така ==
 
{{col-begin}}
941.847

уредувања

Прегледник