Прејди на содржината

Материјална неимпликација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Материјална неимпликација е негација на една импликација. p⊅q

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Таблица на вистинитост[уреди | уреди извор]

p q
т т
т т
т

Венов дијаграм[уреди | уреди извор]

Венов дијаграм на „Не е дека A имплицира B“

Својства[уреди | уреди извор]

Зачувување на вистинитост: Толкувањето по кое сите променливи имаат вредност 'неточно' дава вредност 'неточно' како резултат на материјална неимпликација.

Поврзано[уреди | уреди извор]