Разлика помеѓу преработките на „EMedicine“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 12 бајти ,  пред 10 месеци
с
→‎Користење помеѓу специјалистите: Јазична исправка, replaced: референци → наводи (2)
с (→‎Користење помеѓу специјалистите: Правописна исправка, replaced: два пати → двапати (2))
с (→‎Користење помеѓу специјалистите: Јазична исправка, replaced: референци → наводи (2))
== Користење помеѓу специјалистите ==
 
Во 2012 Volsky и сор. ги проценувале најчесто користените извори на интернет-информации од страна на јавноста, (1) идентификување на трите најчесто референциранинаводирани интернет-извори; (2) споредување на точноста на содржината на секој од трите извори и (3) утврдување на леснотијата на пристап за корисникот до секоја страница; и (4) информирање на лекарите и пациентите за квалитетот на достапните информации. Тие откриле дека Википедија, eMedicine и NLM/NIH MedlinePlus се најреферентни извори. За точноста на содржината, eMedicine достигна највисоки (84%; p <0.05), пред MedlinePlus (49%) и Википедија (46%). Највисоката стапка на грешки и пропусти по статија беше пронајдена во Википедија (0,98 ± 0,19), двапати повеќе од еМедицине (0,42 ± 0,19; p <0,05). Грешките беа слични помеѓу MedlinePlus и двете eMedicine и Википедија. На рангирањето за кориснички интерфејс, кој го инкорпорира Flesch-Kincaid нивото за леснотија на читање и на Flesch лесно читање, MedlinePlus беше наједноставен за пристап на корисниците (4,3 ± 0,29). Тоа беше скоро двапати поголемо од еМединица (2,4 ± 0,26) и нешто поголемо од Википедија (3,7 ± 0,3). Сите разлики биле значајни (p <0,05). Имаше 7 теми, за кои статиите не беа достапни на MedlinePlus. Тие заклучиле дека: "Познавањето на квалитетот на достапните информации на Интернет ги подобрува способностите на педијатриските отоларинголози да ги советуваат родителите. Највисоките резултати од веб-пребарувањата за педијатриски отоларинголошки дијагнози се Википедија, MedlinePlus и eMedicine. Онлајн информациите варираат во квалитет, со 46-84% согласност со тековните текстуални учебници. eMedicine има најточни, најсеопфатни содржини и најмали грешки, но е попроблематична да се чита и да пристапува. И Википедија и MedlinePlus имаат помала точност на содржината и повеќе грешки, меѓутоа MedlinePlus е наједноставна од сите за читање, на нивото од 9 степени.
 
Во 2012 година, Леравеј и Роџерс објавија структуриран преглед на статиите од списанијата кои се цитирале на Универзитетскиот колеџ за квалитет на животот за пациенти со рак на главата и вратот.
 
"Скалата на квалитетот на животот на Универзитетот во Вашингтон (UW-QoL) е еден од најчесто поставуваните прашалници за квалитетот на животот (HR-QoL) поврзани со здравјето на луѓето со рак на главата и вратот, а од нејзиното прво објавување во 1993 година беше користена од многу различни групи. Постои значителна количина на информации за асимилирање, а до денес, не знаеме дека е направен некаков обид за да ги сумира публикациите специфични за неговата употреба во весник за ревизија. Целта на овој преглед беше систематски да ги пребарува објавените трудови кои известуваат за нивното користење, да ги идентификуваат заедничките теми и да презентираат табеларен преглед. Биле користени неколку пребарувачи (PubMed, Medline, Medical-Journals.com, eMedicine), а биле пронајдени 222 апстракти и рачни пребарувања. Вкупно 66 трудови беа подобни за вклучување, 21 за функционален исход, 25 како предвесници на HR-QoL, 19 за развој или валидација на прашалникот, и едно клиничко испитување. Прегледот вклучува разновидност на студии и голем број на HR-QoL резултати следејќи го ракот на главата и вратот. Тој им обезбедува на клиничарите и нивните колеги од мултидисциплинарните тимови извор на брзи референцинаводи до релевантни документи за известување за UW-QoL и дава краток преглед на релевантните заклучоци извлечени од секој документ."
 
Она што е значајно за eMedicine, е тоа што Леравеј и Роџерс ги користеле PubMed, Medline Medical Journals.com и eMedicine како примарни извори на информации. Ова е значајно бидејќи medline е збирка на сите спонзорирани истражувања на НИХ. Емедицине е составена од статии кои го преведуваат телото од тековните истражувања во medline, во клинички практични упатства од перспектива на секоја супспецијалност.

Прегледник