Peer-to-peer: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 36 бајти ,  пред 2 години
с
Правописна исправка, replaced: фајл → податотека (3) using AWB
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Правописна исправка, replaced: фајл → податотека (3) using AWB)
 
Неструктурираните peer-to-peer мрежи не даваат никаков алгоритам за организација или оптимизација на мрежните конекции.Поточно, три модели на неструктурирани архитектура се дефинирани. Во едноставните peer-to-peer системи целата мрежа се состои само од еквивалентни врсници. Постои само еден ротирачки слој, како што не постојат склоп јазли со некои посебни инфраструктурни функции. Хибридните peer-to-peer системи дозволуваат да постои таква инфраструктура на јазли, најчесто нарекувајки ги суперјазли.<ref>Beverly Yang and Hector Garcia-Molina, ''Designing a super-peer network'', Proceedings of the 19th International Conference on Data Engineering (2003).</ref> Во централизираните peer-to-peer системи, централен сервер се користи за означување на функциите и за подигање на целиот систем. . Иако ова има сличности со структурирана архитектура, поврзаноста помеѓу врсниците не е утврдена со кој било алгоритам. Првиот познат и популарен peer-to-peer споделувач на системски датотеки, napster, беше пример на централизиран модел. Gnutella и Freenet, од друга страна, се примери на децентрализираниот модел. Каза е пример на хибриден модел.
P2P мрежи обично се користи за поврзување на јазли преку голема мера ад хок врски на податоци, вклучувајќи дигитални формати, како што се аудио фајловиподатотекаови и податоци во реално време, како што се телефонски сообраќај, се пренесува користење на P2P технологија.
 
Чиста P2P мрежата нема претстава за клиенти или сервери, но само за еднакви пер јазли кои истовремено функционираат и како "клиенти" и "серверот " до другите јазли во мрежата. Овој модел на мрежниот аранжман се разликува од клиент-сервер моделот, каде комуникацијата е најчесто до и од централен сервер. Типичен пример за пренос на датотеки кои не ги користат P2P модел е Протокол за пренос на датотеки (FTP) услугата во која клиентот и серверот се одвоени програми: клиентот го иницира преносот, а серверите ги задоволаат овие барања.
 
===Структурирани системи===
Структурните P2P мрежи ангажираат глобален ниво во согласност протокол за да се осигура дека секој јазол може ефикасно пат за пребарување на некој колега кој има саканиот фајлподатотека, дури и доколку датотеката е исклучително редок. Таква гаранција бара повеќе структуриран начин на шалче линкови. Далеку од најчестиот тип на структурирани P2P мрежата е дистрибуиран хеш табела (DHT), во кој една варијанта на конзистентна hashing се користи да го пренесе сопственоста на секој фајлподатотека на одредено пер, на начин аналоген на доделувањето на традиционалните хеш табела на секое копче за одредена низа слот.
 
====Дистрибуирани хаш табели====

Прегледник