Разлика помеѓу преработките на „Мутација“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додаден 1 бајт ,  пред 5 години
поправка на правопис - не можат
(поправка на правопис - не можат)
Генските мутации можат да бидат наследени од родителите (''хередитарни'', ''наследни'', односно ''гаметски мутации''), или да се стекнат за време на животниот тек на единката. Наследните мутации се нарекуваат и [[Гамета|гаметски]] бидејќи тие се присутни и во [[јајце клетка]]та и [[сперматозоид]]от. Ваквиот вид на мутација е присутна во текот на целиот живот на единката и е присутна во речиси секоја [[клетка]] во телото.
 
Мутациите кои се случуваат само во една јајце клетка или еден сперматозоид се нарекуваат ''de novo'' мутации. ''De novo'' мутациите можат да го објаснат [[Генетско заболување|генетското заболување]] кај единката, но од нив неможатне можат да се земат податоци за фамилијарната историја на заболувањето.
 
Стекнатите (или ''соматски'', т.е. ''телесни'') мутации се случуваат во ДНК молекулата на поедини клетки во одреден период од [[онтогенеза]]та. Овие промени може да се предизвикани од различни [[еколошки фактор]]и, како [[ултравиолетово зрачење]] од Сонцето, или, пак, можат да се појават доколку настанат грешки при [[Репликација|репликацијата на ДНК]] во текот на [[Делба на клетките|клеточниот циклус]]. Стекнатите мутации не се предаваат на [[потомство]]то.

Прегледник