Разлика помеѓу преработките на „Фудбалот во Прилеп“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
 
Градскиот стадион “Гоце Делчев“ , со проценка дека може да прими околу 20 000 гледачи, е еден од подобрите фудбалски објекти во Македонија. Пред Првата светска војна на тоа место биле турски гробишта. Во текот на војната , се до повлекувањето на окупаторските единици , оваа локација била депо за моторни и запрежни возила. По завршувањето на војната е адаптирана за фудбалско игралиште со отстранување на надгробните споменици и зарамнување , односно дислоцирање на турските гробишта од српските власти. Игралиштето било градено со ортоми, рогозини. Во 1930 година од железницката пруга во Прилеп биле земани талпите за оградување на игралиштето и со тоа прилепчани дале придонес за изградба на првото македонско игралиште. <ref>„ Прилеп и Прилепско меѓу двете светски војни 1918 - 1941 година“</re
 
== Фудбалски клубови ==
 
 
 
179

уредувања

Прегледник