Спартак (балет)

Од Википедија — слободната енциклопедија


Сцена од балетот Спартак

Спартак е балет од композиторот Арам Хачатурјан, веројатно втор најпознат по неговиот балет Гајана. Делото ги раскажува јунаштвата на Спартак, водачот на робовското востание против римјаните познато како Спартаково востание.

Адаџото од овој балет е искористено во неколку филмови и на телевизија.