Прејди на содржината

Скиентологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скиентологија
Основана1953
Видкомерцијална
СедиштеChurch of Scientology International, Лос Анџелес, Калифорнија, САД
Chairman of Religious Technology CenterДавид Мискевејџ
Мреж. местоwww.scientology.org
Протести против скиентологијата во февруари 2008 како дел од проектот „Chanology“.
Демонстрант ја критикува скиентологијата.

Скиентологијата е учење за духот и за неговиот однос кон себеси, универзумите и другите живи форми, создадено во 1952 година од страна на Рон Хабард, под името Дијанетика. Земено од латинскиот збор scio - „знаење“ во потполна смисла на зборот и грчкиот збор logos - „учење за“. Сам по себе, зборот значи „да знаеш како да знаеш“. Скиентологијата е „рута“, пат, а не дисертација или наметливо самоуверено знаење. Низ нејзините вежби и изучување, човек сам може да ја открие вистината. Затоа, технологијата не е образложена како нешто во кое треба да се верува, туку како нешто кое треба да се прави.

Скиентологијата е едно тело на знаење кое се протега од одредени фундаментални вистини. Оние што го заземаат примарното место меѓу овие вистини се:

  • човекот е бесмртно духовно битие;
  • неговото искуство се протега многу подолго од само еден животен век;
  • неговите способности се неограничени, дури и кога во моментот не се реализирани.

Исто така, Скиентологијата смета дека човекот е во основа добар и дека неговиот духовен спас зависи од него самиот, од неговите пријатели и од неговото постигнување на братство со универзумот.

Скиентологијата не е догматска религија која од човекот бара тој слепо да верува во сè. Единката сама открива дека Скиентологијата функционира, на тој начин што ќе ги применува нејзините принципи и ќе ги види или искуси резултатите од таа примена.[се бара извор]

Крајната цел на Скиентологијата е вистинско духовно просветлување и слобода за единката.[се бара извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Страници за учење