Силвинит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Силвинит од Пермски Крај, Русија.
Поглед одблиску од истиот примерок.

Силвинитседиментна карпа направена од механичка мешавина на минералите силвит (KCl, или калиум хлорид) и халит (NaCl, или натриум хлорид).[1] [2] Силвинитот е најважниот извор за производство на поташа во Северна Америка, Русија и Обединетото Кралство.[2][3] Повеќето канадски зафати ископуваат силвинит со пропорции од приближно 31% KCl и 66% NaCl, а рамнотежата е нерастворливи глини, анхидрит и на некои места - карналит. Други наоѓалишта на силвинит се наоѓаат во Белорусија, Бразил, Франција, Германија, Казахстан, Словачка и Шпанија.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wardlaw, Norman C. (1968). „Carnallite-Sylvite Relationships in the Middle Devonian Prairie Evaporite Formation, Saskatchewan“. Geological Society of America Bulletin. 79 (10): 1273–1294. Bibcode:1968GSAB...79.1273W. doi:10.1130/0016-7606(1968)79[1273:CRITMD]2.0.CO;2.
  2. 2,0 2,1 Weiss N.L., SME Mineral Processing Handbook 1985, Page 22-2
  3. „Potash“. Mineral Planning Factsheet. British Geological Survey. 2011. Посетено на 21 октомври 2023.
  4. „Sylvinite“. mindat.org. 29 декември 2016. Посетено на 21 октомври 2023.