Силвестер (игумен)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Силвестер (световно име: Серафим; Варвара, Тетовско, 18121882) бил македонски игумен.

Биографија[edit | edit source]

Силвестер бил роден во тетовското село Варвара во 1812 година. Тој бил ученик на Кирил Пејчиновиќ и прв негов наследник во Лешочкиот манастир. Бил игумен од 1845 до 1860, кога во 1850 и 1856 година ги изградил двата конака и неколку други објекти[1].

Наводи[edit | edit source]

  1. И. Петрушевски, Б. Светозаревиќ, Лешочкиот манастирски комплекс, Скопје,2001.