Сива гулапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сива гулапка

Сива гулапка (латинск) Russula grisea (Batsch)) e габа од семејството Гулапка.

Опис на видот[уреди | уреди извор]

Шапка[уреди | уреди извор]

Во младоста е полутопчеста, потоа станува малку вдлабната и раширена, бојата и е променлива; на сенчести места речиси бела,со жолтеникави дамки и со црвеникав тон, но најчесто виолетовосива,сивомаслинеста,црникаво маслинеста или кафеава; тенка а работ е благо избразден.

Ливчиња[уреди | уреди извор]

Густи, тенки, прираснати за стеблото, бели или белузлаво лимонести.

Дршка[уреди | уреди извор]

Дршката е тврда, цилиндрична, висока од 5-8 см бела до виолетова или розово виолетова, во староста со жолтокафеави дамки.

Месо[уреди | уреди извор]

Во младоста бело, изгризаните места се типично розовки до розово виолетови, без мирис, со благ вкус.

Спори[уреди | уреди извор]

Споровиот прав е жолтеникав а спорите се тркалезни 6,5 x 5,5-6,5 микрони брадавиците споени.

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Расте од лето до рана есен во групи под грмушки и покрај рабовите на листокапни дрвја, на планина, особено околу бука и бреза.

Јадливост[уреди | уреди извор]

Јадлива. Една од најдобрите видови од својот род, иако не е многу позната.

Слични видови[уреди | уреди извор]

Може да се помеша со:

Етимологија[уреди | уреди извор]

Од латинскиот grisea = сив.

Вообичаени имиња[уреди | уреди извор]

  • Сивка, Сива гулапка

Синоними и застарени биноми[уреди | уреди извор]

  • Agaricus griseus Batsch
  • Agaricus griseus Pers., Synopsis Methodica Fungorum (Готинген) 1: 445 (1801)
  • Russula furcata var. pictipes Cooke, Handbook of British Fungi: 31 (1884)
  • Русула грисеа var. pictipes (Cooke) Romagn., Les Russules d'Europe et d'Afrique du Nord, Réimpression supplémentée. Со англиски превод на клучевите од RWG Денис (Вадуц): 294 (1967)
  • Russula grisea var. pictipes (Cooke) Romagn. ex Bon, Docums Mycol. 12 (бр. 46): 32 (1982)
  • Russula palumbina Quél., Assoc. Fr. Avancem. Sci. 11: 10 (1883)
  • Russula palumbina f. pictipes (Cooke) Сарнари, Средоземна микологија и вегетација 8 (1): 24 (1993)
  • Russula palumbina var. pictipes (Cooke) Bon, Docums Mycol. 13 (бр. 50): 27 (1983)

Други проекти[уреди | уреди извор]