Севернофилипински јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Севернофилипински јазици
Географска
распространетост:
Лузон
Класификација: австронезиски
Гранки:

Севернофилипинските јазици се подгрупа на филипинските јазици. Јазиците се зборуваат во Лузон, на Филипините, но и на Тајван.

Класификација[уреди | уреди извор]

Батански[уреди | уреди извор]

батански 

итбајатски (иватански јазик, ivv)
итбајатски (ибатански, ivb)

бабујански (нема ISO код)ивасајски & исамотоншки (иватански јазик, ivv)

јамиски јазикилмородскиираралајски


Севернолузонски[уреди | уреди извор]

Централнолузонски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]