Батански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Батански јазици
башиски јазици, иватански јазици
Географска
распространетост:
Филипини и Тајван
Класификација:австронезиски
Гранки:

Батанските јазици се сет дијалекти кои сочинуваат посебна подгрупа на групата филипински јазици од семејството австронезиски јазици. Јазиците се зборуваат на островот Бабујан, северно од Лусон и на југ од Тајван.

Класификација[уреди | уреди извор]

Дијалектите/јазиците во ова група спред Базата на основни австронезиски зборови се:[1]

батански 

итбајатски (иватански, ivv)
итбатански (ivb)

бабујански (нема ISO код)ивасајски & исамороншки (иватански, ivv)

јамискиилмородскиираралајски


Наводи[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]