Севернолусонски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Севернолусонски јазици
кордиљерски јазици
Географска
распространетост:
Лусон, Филипини
Класификација:австронезиски
Гранки:

Севернолусонските јазици или познати како кордиљерски јазици се една од подгрупите на филипинските јазици, дел од семејството на австронезиски јазици. Јазиците се зборуваат во Лусон на Филипините.

Класификација[уреди | уреди извор]

Грубата класификација на јазиците е следна:

  1. илокански јазик
  2. севернокордиљерски јазици (15 јазика)
  3. јужно-централни кордиљерски јазици (25 јазика)
  4. артаски јазик

Според Базата на основни австронезиски зборови, подеталната класификација е следнава:[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]