Свински грип

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вирус на грип-А зголемен на микроскоп.
    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).

Свинскиот гриш се однесува на грип предизвикан од страна на вирусите од фамилијата Orthomyxoviridae, кој е распространет во популациите од свињи. Свинскиот грип припаѓа на родот на микровируси, најчесто од серотипот А, поттип H1N1. Кај свињите се среќаваат и поттиповите H1N2, H3N1, H3N2.[1]

Симптоми[уреди | уреди извор]

Главните симптоми на свински грип кај луѓето.[2]

Основните симптоми се совпаѓаат со типичните симптоми за еден грип, како[3]:

Распространување[уреди | уреди извор]

Вирусот се пренесува со непосреден контакт со заразени организми, а и по воздушен пат. При подолга топлинска обработка вирусот изумира.

Каде е вирусот распространет -{H1N1}- во 2009. година:
* потврдена болсет и смртни случаи
* потврдено постење на болеста
* непотврдени случаи на болеста

Лекување[уреди | уреди извор]

Симптоми на свинскиот грип кај свињата

Лекувањето на повеќето поттипови на свински грип се изведува со помош на лековите амантадин, занамивир, оселтамивир и римантадин.

Мутираниот "мексикански" поттип H1N1 е отпорен на повеќето од горните противвирусни средства. До овој момент не постојат лекарства против овој поттип.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.who.int/csr/swine_flu/swine_flu_faq.pdf Информативен билтен
  2. http://www.cdc.gov/swineflu/key_facts.htm Центри за контрола на заразите и нивна превенција > Клучни факти за свинскиот грип.
  3. Надзор на симптомите на свински грип