Саз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Саз
Зас
Зас
Зас
Класификација

Саз (од фарси ساز, со значење инструмент) — жичен музички народен инструмент од типот тамбури со ориентално потекло. Тонот се добива со удар на жиците со перце. Тој има голем полукружен корпус и релативно краток врат, слично како кај утот (лејтата), а разликата помеѓу нив е што сазот има метални прагови на вратот, а утот ги нема. На него се свири и самостојно, но уште почесто се музицира во инструментални состави.[1]

Азербејџанци мизицираат на саз на локален фестивал

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Д-р Александар Линин, Народните музички инструменти во Македонија, Скопје, 1986, 43.