Сага

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сагите се пренесени во ракописи на хартија или пергамент. Некои од нив се украсени.

Сага (старонордиски: saga) — народно предание во поетски облик, својствено за старонордиското, исландско и ирско народно творештво. Во Ирска, сагите кружеле помеѓу V и IX век пред покрстувањето на народот и ја одразувале нејзината митологија. Поделени се на два циклуса, посветени соодветно на кралот Конхобар и неговиот внук Кухулин (северниот циклус) и на јунакот Фин и син му Ојсин (јужниот циклус).[1]

Старонордиските саги биле пренесувани усно со поколенија пред да бидат запишани во писмен облик, често од анонимни автори. Тие продолжуваат да се проучуваат и ценат поради нивната книжевна заслуга, историско значење и културно влијание, нудејќи увид кон богатиот и сложен свет на Средновековна Скандинавија.[2]

Во метафорична смисла (а понекогаш и иронично), сагата се однесува и на книжевни дела од други стилови и епохи (вклучувајќи ги и современите) или животните приказни во целост, кои имаат нешто заедничко со староисландските саги: обично ова е некој епски стил или содржина и/или врска со семејни приказни од неколку поколенија. Некои автори го вклучуваат зборот „сага“ во насловите на нивните дела.

Одлики[уреди | уреди извор]

Сагите секогаш започнуваат со тоа што ни кажуваат за ликовите, кои биле нивните родители, со кого се венчале и имињата на нивните деца. Понекогаш дури и се враќаат многу поколенија наназад пред да започне главната приказна, до мигот кога Исланд бил населен и се создале скандинавските држави. Има многу ликови во сагите, понекогаш дури и сто или повеќе.

По претставувањето на ликовите, приказната навлегува во главните настани како семејни судири или владејачки кралства. Сето тоа е опишано во многу детали, дури и до тоа кој кого повредил во битките и што направил за да го надомести тоа. Тие често цитираат и други списи. Сагите исто така го следат времето, ни кажуваат точно колку години поминале од одредени настани.

Сагите не ги прикажуваат емоциите на ликовите на голем начин како што тоа го прават современите приказни. Можеби ни е тешко да ги разбереме нивните чувства длабоко бидејќи не се опишани многу сликовито. За односите меѓу мажите и жените не се зборува како во современите книги. Се споменуваат само работите што се важни за приказната. Ако има љубовна приказна, таа обично се навестува наместо да се раскажува целосно.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Saga | Norse Mythology, Epic Poems & Historical Accounts | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2024-03-16.
  2. „Index“. Icelandic Saga Database (англиски). Посетено на 2024-03-16.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]