Разговор со корисник:Ivka55

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
=== Дипломатска служба, емиграција ===

Помеѓу 1935 и 1941 година работел во дипломатска служба во Берлин и Рим. По избувнувањето на Шпанската грађанска војна, Црњански како што јави дописникот на Време известуваше од Франкововиот штаба. Во своите текстови и го подржувал Франка и фалангистичкото движење.[1] По Шпанија бол дописник од Рим и го подржуваше Бенито Мусолини и италијанскиот империјализам.

По започнувањето на Втората светска војна бил евакуиран од Рим и преку Мадрид и Лисабон во август 1941 заминува во Лондон.

Втората светска војна и долгиот низ повоени години ги поминал во емиграција во Лондону, каде што 1951 зема британско државјанство.[2]

Како противник на Јосип Броз Тито и комунистичка идеологија останува во Лондону и живи во емиграција. Таму работел различни работи. Бил сметководител и книговодител во чевларска фирма, разнесувал книги на фирмата Хочердс, а неговата сопруга шиела кукли и фустани за стоковната куќа Херодс. Таму Црњански дипломира на Лондонскиот универзитет и диплома за хотелиерство и менаџмент.

Во Лондон Милош Црњански бил член на међународног ПЕН-клуб кој му обезбедил неговите романи да се напишат на машина.

Веднап по окончувањето на Втората светска војна бил тргнат од образовниот систем на тогашната власт, за дури во осумдесетите години да биде предложено неговото дело да се врати во наставната програма.

  1. Милосављевић 2010, стр. 429.
  2. Живот без рачуна („Вечерње новости“, 17. октобар 2008)