Раде Ѓерговиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Раде Ѓерговиќ ( роден во Лозница, 1948 ) [1] е српски хуморист, сатиричар и афористичар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Основно, средно и високо образование завршил во Шабац. Работел како учител во Раѓевина ( Бела Црква, Врбиќ, Доње Брезовице ) и во Груж, општина Книќ ( Топоница, Баре, Забојница ). Во 1996 година се враќа во Шабац, каде се вработува како библиотекар во Народната библиотека „Жика Поповиќ“ . Се пензионираше во 2009 година.

Почнал да пишува хумор и сатира во 1968 година. во емисијата „Минимакс“ која се емитуваше на брановите на „Радио Белград“. Застапен бил во повеќе антологии на афоризми и наградуван за неговите дела во поранешна Југославија. Преведен е на руски, полски и македонски јазик.

Член е на Друштвото на писателите на Србија и на невладината организација „Ризница на српската духовност“. Тој беше претседател на Република Чивија 2002-2003 година.

Книги[уреди | уреди извор]

 • Скокања
 • Јовановиќи
 • Современи басни
 • Носталгични приказни
 • Коската е фрлена
 • Слушање од засолништето
 • Запрете ја земјата
 • Небесни луѓе и земни чуда
 • Бруте брате
 • Хумор и лектира
 • Во демократија до гуша
 • Предавници на еволуцијата

Награди и признанија (избор)[уреди | уреди извор]

 • Златна значка од Културно-просветното друштво на Србија
 • Прва награда за афоризам, „Цивијада 2012“
 • Награда Радоје Домановиќ, 2016 година
 • Награда Драгиша Кашиковиќ
 • Награда Јован Хаџи Костиќ, 2020 година [2]

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]