Псиктер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Псиктер (Лувр)

Псиктер е еден вид на керамички сад, кој е сличен на ојнохое, имала важна посебна улога сврзана за чување на вода и вино. Во псиктер се чувала ладна вода или снег и се ставаат во кратери за разладување на вино.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Цермановић Кузмановић А. 1991. Грчке сликане вазе, Научна књига, Београд
  • Гавела Б., 1991. Историја уметности античке Грчке, Научна књига, Београд

Надворешни врски[уреди | уреди извор]