Ојнохое

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ојнохое од период околу 600 године п. н. е. кој денес се наоѓа во Лувр

Ојнохое (грчки: Οινοχόη) е антички стомна со тролист отвор, еден подвид на бокал со рачка. На почетокот, вратот бил јасно одделен од рамото, но со текот на времето, оваа разлика била изгубена. Се јавува во време на класичниот период на грчката керамика, но исто така се користи и во текот на ренесансата и неокласичен период во XVIII век.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]