Прокруст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прокруст и Тезеј

Прокруст или Дамаст, (старогрчки: Προκρούστης Prokrustes, латински: Procrustes) е лик на разбојник од старогрчката митологија.

Митологија[уреди | уреди извор]

Според митот, Прокруст живеел на Атика, во долината на реката Кефис и имал гостилница во која ги поканувал патниците намерници да ги нагости и да се одморат во његовата постела. Ако постелата му била мала на гостинот Прокруст би му ги отсекувал нозете, а ако постелата му била преголема тогаш тој би го растегнувал.

Прокруст бил прекарот на Дамаст кој го добил според растегнувањето (Прокруст = Растегнувач).

Прокруст го убил јунакот Тезеј на сличен начин како што тој ги убивал своите жртви. Прокруст го наследил син му Синис, исто така разбојник, кој живеел близу Коринт.

Прокрустова постела[уреди | уреди извор]

Прокрустова постела е фраза која се употребува кога некој се обидува со сила да врами во несоодветни рамки и да ја означи вистинската мерка (ни помалку ниту повеќе).

Прокруст како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 76-77.
  2. „Балкан“. LyrikLine. Посетено на 27.09.2021. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)