Природен парк Монтесињо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Природен парк Монтесињо
Површина742,2489 km2 (286,5.839 sq mi)[1]
Максимална висина1,486 м

Природниот парк Монтесињо (португалски: Parque Natural de Montesinho) ― заштитено подрачје кое се наоѓа во општините Вињаис и Браганса, североисточна Португалија. Делови од јужните падини на Сера да Короа (Сиера де ла Кулебра) потпаѓаат во паркот.

Има разновидна авиофауна (повеќе од 120 видови птици што се размножуваат), вклучително и присуство на 70% од копнените животински видови што се појавуваат во Португалија, со нагласок на една од најважните населенија на пиринејскиот волк. Ихтиофауната (риби) ги вклучува Pseudochondrostoma duriense, Luciobarbus bocagei и речната пастрмка.

Шкрилци доминираат во пејзажот, но има и варовнички карпи во сливните области и гранит во планинскиот венец Монтесињо. Домородните дрвја се цреша, Ulmus minor, обична леска, Malus sylvestris, Quercus pyrenaica, меѓу другите. Тоа е единственото место во Португалија каде што Euonymus europaeus може да биде најден природно.[2]

Владата на Португалија води регистар и го одржува поставувањето на Као де Гадо Трансмонтано за заштита на стада и волци преку својата агенција „Парк природен де Монтесињо“. [3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Parque Natural de Montesinho“. natural.pt. Посетено на 1 март 2021.
  2. „Native trees of Montesinho Natural Park“. Flora-On. Посетено на 1 март 2021.
  3. Dohner, Janet Vorwald (12 декември 2007). Livestock Guardians: Using Dogs, Donkeys, and Llamas to Protect Your Herd. North Adams, MA: Storey Books. стр. 122. ISBN 9781580176958. Посетено на 1 април 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]