Применета наука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Применета наука е примена на занењето од една или повеќе природни научни полиња со цел за решавање на практични проблеми. На пример, разните видови на инженерство се во потесно сродство со „применетите науки“. Применетите науки се од голема важност за развојот на технологијата. Употребата на една применета наука во индустриски рамки обично се нарекува истражување и развој.

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Археологија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Археологија.

Вештачка интелигенција[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Вештачка интелигенција.

Екотехнологија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Екотехнологија.

Електроника[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Електроника.

Енергетика[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Енергетика.

Зоографија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Зоографија.

Информатика[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Информатика.

Микротехнологија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Микротехнологија.

Нанотехнологија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Нанотехнологија.

Наука за материјалите[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Наука за материјалите.

Нуклеарна технологија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Нуклеарна технологија.

Оптика[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Оптика.

Складирање енергија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Складирање енергија.

Техничка физика[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Техничка физика.


Предлошка:Technology