Прејди на содржината

Премин на Црвеното Море (Систинска Капела)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Преминот на Црвеното Море била фреска изработена во 1481-1482 година и се наоѓала во Систинската капела, Ватикан. Од несигурна атрибуција, таа му била доделена на Козимо Росели.

Историја

[уреди | уреди извор]

На 27 октомври 1480 година, неколку сликари од Фиренца заминале за Рим, каде што биле повикани како дел од проектот за помирување помеѓу Лоренцо де Медичи, де факто владетелот на Фиренца, и папата Сикст IV. Граѓаните на Фиренца почнале да работат во Сикстинската капела уште во пролетта 1481 година, заедно со Пјетро Перуџино, кој веќе бил таму.

Детал од невремето.

Темата на сликата била паралела помеѓу Мојсеевите и Христовите приказни, како знак на континуитет помеѓу Стариот и Новиот Завет. Континуитет, исто така, помеѓу божествениот закон на табелите и пораката на Исус, кој, пак, го избрал Петар (првиот наводен епископ на Рим) за свој наследник: ова конечно ќе резултирало со легитимирање на наследниците на вториот од папите на Рим.

Меѓу неколкуте фрески во циклусот, најпроблематичната атрибуција била онаа на Преминот на Црвеното Море . Иако не е познат вистинскиот фрескописец, стилот на делото повеќе потсетувал на оној на Козимо Росели или Биаџо д'Антонио.

Детал.

Сцената била дел од циклусот Приказни за Мојсеј на капелата и како и другите фрески таму, прикажувала неколку сцени во исто време. Редоследот започнувал од десната позадина, каде Мојсеј и Арон го молеле фараонот да ги ослободи Израелците. На десната страна биле египетските војници, прикажани во типична италијанска ренесансна воена облека, оклоп и оружје, кои се давеле во водите на Црвеното Море, кои чудесно се отвориле за да им дозволат на Израелците да ги преминат, да се затворат околу нив. Фараонот бил прикажан во избезумен крик, додека другите фигури се обидувале да се вратат на египетскиот брег со пливање. Пред војската имало колона која лебдела над водите: ова го претставувало огнениот столб испратен од Јехова за да ги исплаши Египќаните.

Во горното централно подрачје имало невреме од град кое било испратено од Бога да ги казни Египќаните. Исто така, повеќе на лево, биле прикажани некои сончеви зраци и виножито, симболи на претстојното ослободување на израелскиот народ. Слично претставување на метеоролошките феномени не било невообичаено во италијанската уметност од 15 век: други примери се Мачеништвото на Свети Марко на шаторот на Линајоли на Фра Анџелико и неколку на Свети Ѓорѓи и Дрејк на Паоло Учело.

Лево биле Израелците, предводени од младиот Мојсеј со типична жолта облека, зелена наметка и командна палка, откако штотуку го преминале морето. За нивната безбедност сведочело присуството на рекреативни активности, како што е пророчицата Миријам која свири на хордофон (жичен инструмент) во преден план. Тие го продолжуваат своето патување преку процес, исчезнувајќи лево, во натуралистички пејзаж. Деталите вклучуваат куче милениче во преден план, што потсетува на сликите на Беноцо Гоцоли во капелата Маги .

  • Blumenthal, Arthur R. (2001). Cosimo Rosselli Painter of the Sistine Chapel. Winter Park: Cornell Fine Arts Museum.