Предлошка:Одбрана статија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кружница со центар во точка О и радиус r

Геометриското место на точки во една рамнина еднакво одалечени од фиксна точка О од истата рамнина. Точката O се вика центар на кружницата, а растојанието r>0 од центарот до било која точка од кружницата се вика радиус на кружницата.

Кружницата е една од елементарните рамнински криви. Нејзината конструкција е мошне едноставна, додека нејзиниот изглед е речиси волшебен. Затоа кружницата била позната и проучувана уште од многу одамна.

Математички, кружницата е само специјален случај на елипса, односно елипса чии фокуси и центарот се совпаѓаат. Таа е затворена рамнинска крива, што подразбира дека има определен периметар (обиколка) и заградува дел од рамнината со одредена плоштина.

Претходни одбрани статии: Автентична музичка изведба - Шаховска стратегија и тактика - Јсп СКОПЈЕ - Едгар Алан По - Ѓорѓи Сугарев - Столпчести габи - Рекански регион - Понтифекс Максимус - Бонсаи - Версајски дворец - Леб и сол - Членконоги - Фахверк - Прокудин-Горски - Атина - Забранетиот град - Окленд - Пура - Dream Theater - Сан Франциско - Римска кујна - Старословенски јазик - Референдум 1991 - Пела - Романтизам - Кочо Рацин - Ајфелова Кула - Математика - одбрани статии за 2005