Предлошка:Инфокутија Драмско дело

Од Википедија — слободната енциклопедија
„“
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

За да ја употребите предлошкава, ископирајте го следниов код и пополнете ги информациите што сакате да ги ставите. Нема потреба да ги бришете ставките што не ви се потребни. Сите полиња се незадолжителни.

Празна предлошка[уреди извор]

  
{{Инфокутија Драмско дело
| наслов    = 
| слика   = 
| слика_големина = 
| слика_алт = 
| опис  = 
| автор   = 
| хор   = 
| ликови = 
| неми    = 
| место_и_време  = 
| премиера_датум  = <!-- {{Почетен датум|ГГГГ|ММ|ДД|df=yes}} -->
| премиера_место   = 
| изв_јаз = 
| серија   = 
| тематика  = 
| жанр   = 
| страница    = 
| playbill  = 
| ibdb_id  = 
| iobdb_id  = 
| theatricalia_id = 
}}

Параметри[уреди извор]

{{Инфокутија Драмско дело  
| наслов    = Наслов на драмското дело
| слика   = Најстарата слика на располагање, доколку е можно (само податотечно име: Пример.jpg)
| слика_големина = по основно: 200 пиксели
| слика_алт = Текст како алтернатива за сликата
| опис  = Опис на сликата
| автор   = Име на авторот или авторите (вметнати во {{простсписок}})
| хор   = Имиња на ликот што го претставува хорот (кај старогрчки драмски дела)
| ликови = Список на ликовите (вметнати во {{простсписок}})
| неми    = Список на ликови што не зборуваат (вметнати во {{простсписок}})
| место_и_време  = Местото и времето во кое се случува дејството
| премиера  = Прва изведба на делото; (вид. подолу)
| премиера_место   = Театар и/или град на премиерата
| изв_јаз = Јазикот на кој е напишано изворното дело
| серија   = Список на поврзани драмските дела ако сочинуваат серија (вметнати во {{простсписок}})
| тематика  = Општата тематика со којашто се занимава делото
| жанр   = Жанр на делото
| страница    = адреса (URL) на [[мрежно место|страницата]] на делото
| playbill  = Број на претстава на базата ''Playbill'' од http://www.playbill.com/events/listing/1.html
| ibdb_id  = Број на претстава на базата ''Internet Broadway Database'' (''IDB'') од from http://www.ibdb.com/
| iobdb_id  = Број на претстава на базата ''Lortel'' од http://www.lortel.org
| theatricalia_id = Број на претстава на базата ''Theatricalia'' од http://theatricalia.com/
}}  

Пример[уреди извор]

„Агамемнон“
„Убиството на Агамемнон“
од Пјер Нарсис Герен
АвторЕсхил
ХорСтарешините на Аргос
Ликови
МестоАргос, пред царскиот дворец
{{Инфокутија Драмско дело
| наслов    = Агамемнон
| слика   = Pierre-Narcisse Guérin - Clytemnestra and Agamemnon - WGA10974.jpg
| опис  = „Убиството на Агамемнон“<br/>од Пјер Нарсис Герен
| автор   = [[Есхил]]
| хор   = Старешините на [[Аргос]]
| ликови = {{простсписок|
*Чувар
*[[Клитемнестра]]
*Царски гласник
*[[Агамемнон]]
*Гласник
*[[Касандра]]
*[[Егист]]
*Војници
*Слуги
}}
| место_и_време  = Аргос, пред царскиот дворец 
}}

Поврзано[уреди извор]