Прејди на содржината

Предлошка:Инфокутија Вселенски собор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Времеследен список на собори
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

Времеследен список на собори
{{Инфокутија Вселенски собор
| council_name = 
| image    = 
| imagewidth  = 
| imagealttext = 
| caption   = 
| council_date = 
| accepted_by = 
| previous   = 
| next     = 
| convoked_by = 
| president  = <!--(или | presided_by = )-->
| attendance  = 
| topics    = 
| documents  = 
| location   = 
}}

Пример[уреди извор]

Четврти вселенски собор
Четвртиот вселенски собор во Халкидон (1876) од Василиј Суриков
Датум451
Прифатен одправославие
римокатолицизам
старокатолицизам
англиканство
лутеранство
највеќето други протестанти
Претходен собор
Трет вселенски собор (Ефес)
Следен собор
Петти вселенски собор (Цариград)
Свикан одвизантискиот цар Маркијан
Претседавачвселенскиот патријарх Анатолиј; одбор државни функционери и сенатори, на чело со благородникот Аматолиј
Присутнио. 520
Темирешенијата донесени на Вториот ефески собор во 449 г., наводните престапи на епископот Диоскор Александриски, утврдување на божественоста и мажественоста на Христа, многубројни спорови меѓу поединечни епископи и синоди
Документи и изјави
Халкидонски симбол на верата, 28 канони
Времеследен список на собори
{{Инфокутија Вселенски собор
| council_name = Четврти вселенски собор
| image    = Fourth ecumenical council of chalcedon - 1876.jpg
| caption   = ''Четвртиот вселенски собор во Халкидон'' (1876) од Василиј Суриков
| council_date = 451
| accepted_by = [[православие]]<br>[[римокатолицизам]]<br>[[старокатоличка црква|старокатолицизам]]<br>[[англиканство]]<br>[[лутеранство]]<br>највеќето други протестанти
| previous   = [[Трет вселенски собор]] (Ефес)
| next     = [[Петти вселенски собор]] (Цариград)
| convoked_by = [[византиски цар|византискиот цар]] [[Маркијан]]
| presided_by = [[вселенски патријарх|вселенскиот патријарх]] [[Анатолиј Цариградски|Анатолиј]]; одбор државни функционери и сенатори, на чело со благородникот Аматолиј
| attendance  = о. 520
| topics    = решенијата донесени на [[Втор ефески собор|Вториот ефески собор]] во 449 г., наводните престапи на епископот [[Диоскор Александриски]], утврдување на божественоста и мажественоста на Христа, многубројни спорови меѓу поединечни епископи и синоди
| documents  = [[Халкидонски симбол на верата]], 28 канони
}}