Предлошка:Главна

Од Википедија — слободната енциклопедија


Користење[уреди извор]

Кога во некоја статија има премногу заглавија, обично заглавијата содржат општи и ограничени информации за темата што ја обработуваат. За да поставите врска до главната статија за темата на заглавието, се користи оваа предлошка.

Начин на користење[уреди извор]

Под насловот на заглавието, едноставно додадете го следново:

{{Главна|Име на статијата}}

Исто така, можете да поставите врски до повеќе статии, најмногу 10:

{{Главна|Статија1|Статија2|Статија3|Статија4|Статија5|Статија6|Статија7|Статија8|Статија9|Статија10}}


Можете да ставите и изглед на врските:

{{Главна|Име на статија1|Име на статија2|l1=Изглед на врската1|l2=Изглед на врската2}}

Примери[уреди извор]

Код Ефект
{{Главна|Телефон}}
{{Главна|Телефон|Комуникација|Мобилен телефон}}
{{Главна|Скопски земјотрес 1963|l1=Скопски земјотрес}}

Поврзано[уреди извор]