Ползечко ѕвонче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ползечко ѕвонче
Ползечко ѕвонче во Отава
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Астериди
Ред: Ѕвездовидни
Семејство: Ѕвончиња
Род: Ѕвонче
Вид: Ползечко ѕвонче
Научен назив
Campanula rapunculoides
L.[1]
Синоними[1]

Ползечко ѕвонче (науч. Campanula rapunculoides) — повеќегодишно тревно растение од родот ѕвонче (Campanula) од семејството на ѕвончињата (Campanulaceae). Во некои делови на Северна Америка, тоа е исклучително инвазивен вид.[2]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Латинското име на родот („campanula“), што значи „мало ѕвонче“, се однесува на ѕвонестиот облик на цветот, додека специфичното име се однесува на сличноста со Campanula .

Опис[уреди | уреди извор]

Одблиску на цвеќињата на Campanula

Campanula s достигнува во просек 30-80 см висина, со максимум 120 см. Стеблото е едноставно, исправено и лесно пубертетно, а листовите се обично кратко влакнести. Базалните листови се триаголни, тесни, со основа во форма на срце или заоблени, назабени рабови и се до 12 см долго. Горните листови на стеблото се неподвижни, ланцетни и кратко дршки.

Цветањето се состои од кимање со шилести шилести со бројни овенати цветови. Цветовите се светло сино-виолетови (ретко бели), 2-4 см долги, со кратки ливчиња кои стојат на едната страна во пазувите на градниците . Брактите се сосема различни и помали од листовите. Сепалите се ланцетни до овалесто-ланцетни, цели, широки во основата до 2,5 мм. Королата е во форма на ѕвонче, со пет длабоки лобуси малку цилијаст . Цветниот период се протега од јуни до септември. Цветовите се опрашуваат од инсекти (пчели, муви, пеперутки, итн.) ( ентомофили ). Плодот е капсула со пет пори во близина на основата, каде што се шири семето.

Ова растение има пупки за презимување сместени веднаш под површината на почвата ( хемикриптофит ). Се шири со подземни ризоми и произведува длабоки клубени во облик на коренски корен . И двете се бели и месести. Бидејќи секое парче од корените може да никне во ново растение, тоа е исклучително тешко да се искорени.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Ова растение потекнува од Европа и западен Сибир и е внесено во Северна Америка, каде што стана екстремно инвазивен плевел. Ги задушува другите растенија, а неговото елиминирање е речиси невозможно поради неговите повеќекратни механизми за размножување.

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Расте на тревни места, суви ридови, ливади, во листопадни и борови шуми, шуми, полиња и патишта, покрај железнички линии и жива ограда, по можност во делумна сенка, на суви до влажни места и на глинени почви, релативно богати со азот, на надморска височина од 0-2000 метри 0-6,562 сантиметри надморска височина. Се јавува и на култивирани полиња како плевел.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Campanula rapunculoides was first described and published in Species Plantarum 165 1753. „TPL, treatment of Campanula rapunculoides L.“. The Plant List; Version 1. (published on the internet). Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden. 2010. Посетено на 14 март 2013.
  2. Dyer, Mary H. „Creeping Bellflower - How To Get Rid Of Creeping Bellflower“. gardeningknownhow.com. Посетено на 12 June 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]