Подлога за глувче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Подлога за глувче

Подлога за глувче — посебна подлога што се става под сметачкото глувче. Тоа му помага на глувчето да се движи непречено и точно на вашето биро или маса. Подлогите за глувче обично имаат мека површина на која глувчето лесно може да се лизга.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1968 г., за време на презентацијата на Даглас Енгелбарт што го одбележало јавното претставување на глувчето, тој користел контролна конзола направена од Џек Кели од Херман Милер, која имала вградена област направена да го помага движењето на глувчето. Следната година, во 1969 г., Кели е заслужен за создавањето на првата подлога за глувче, како што забележале и самиот Кели и Алекс Панг.[1]

Пред 1982 г., многу корисници на глувчето Xerox користеле специјализирани перничиња за да го подобрат триењето на топката во глувчето, олеснувајќи го помазното движење и контролата. Меѓутоа, дури во раните 1980-ти замислата на подлоги за глувче почнала да добива широко распространето препознавање и усвојување.[2]

Првата фирма што произведувала подлоги за глувче во трговска скала била Mousrak, основана од Боб Мекдерманд. Mousrak добила значајна привлечност кога Apple одлучил да распределува подлоги за глувче со нивното лого во сметачките продавници низ САД. Последователно, Mousrak обезбедил договори за лиценцирање со забавните гиганти како Disney,, Paramount и LucasFilm, дополнително зголемувајќи ја неговата видливост. И покрај неговиот првичен успех, трговиштето на подлоги за глувче станало заситно со алтернативи со пониски цени до крајот на 1980-тите, претворајќи го производот во стока.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Herman Miller - Modern Furniture for the Office and Home“. www.hermanmiller.com (англиски). Посетено на 2024-02-09.
  2. Richard F. Lyon and Martin P. Haeberli (1982). „Designing and Testing the Optical Mouse“ (PDF). VLSI Design (Jan./Feb): 21.
  3. Lewis, Peter H. (15 December 1987). „PERSONAL COMPUTERS; Holiday Hardware“. The New York Times. Посетено на 25 July 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]