Пирогалол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Pyrogallol
Skeletal formula
Ball-and-stick model
Назнаки
87-66-1 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:16164 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL307145 Yes check.svgОк
ChemSpider 13835557 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
UNII 01Y4A2QXY0 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.45 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Пирогалол е органско соединение со формула C6H3(OH)3. Претставува бела цврста супстанца, но поради чувствителноста кон кислородот примероците се кафенкасти. Претставува еден од трите изомерни бензентриоли.