Пешачка структура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Пешачката формација со познатата Болеславскиева дупка

Пешачка структура е шаховски поим со кој се означува распоредот на пешаците на шаховската табла. Бидејќи пешаците се најмалку подвижни од сите борбени единици во шахот, пешачката структура е релативно статична и нејзиниот карактер најмногу е условен од стратешката природа на позицијата.

Главни размислувања[уреди | уреди извор]

Портал  · Историја
Основи

Фигури  · Табла  · Правила
Стратегија  · Тактика  · Нотација

Теорија

Отворање  · Средишница
Завршница  · Мат
Пешачка структура  · Принуден потег
Темпо  · Опозиција

Натпреварувања

Олимпијада
Вајк ан Зее  · Линарес  · М-Тел Мастерс
Дортмунд  · Нанџинг

Организации

ФИДЕ  · ПША

Списоци

Поими  · Книги  · Партии
Отворања  · Силни турнири

Слабостите во пешачката структура, како што се изолираните, двојните или заостанатите пешаци, како и пешачките дупки, често имаат влијание врз понатамошниот тек на партијата. Затоа, потребно е особено внимание, што треба да овозможи нивно избегнување (но има иисклучоци, како на пример Болеславскиевата дупка) и евентуално создавање на прооден пешак. Врз основа на овие структурни слабости, не е можно да се направи поделба на пешачките структури на добри или на лоши. Тоа зависи од карактерот на позицијата и распоредот на фигурите. И покрај тоа, пешачките формации влијаат на стратегијата на игра на шахистите до таа мера, што позицијата не мора да настанува од некое од вообичаените отворања. Симетричните пешачки структури, со врв, кој го најчесто го сочинуваат е- или d-пешаците имаат измамничка симетрија, бидејќи постојат разлики во нивните внатрешни карактеристики, како што се склоноста на кралевите за рокада на кралското крило.

Една пешачка структура често може да се трансформира во друга. Трансформацијата мора да се анализира внимателно, бидејќи истата може да предизвика промени и во стратегијата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Корисна литература[уреди | уреди извор]