Мат (шах)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црниот крал е матиран; играта завршува.

Шах-мат (најчесто нарекувано мат) — позиција во шахот (и во останатите игри на табла од видот чатуранга) во која кралот на еден од противниците е „заробен“ (во шах), а притоа нема слободно поле на кое би можел да отстапи. Да се матира противничкиот крал е главната цел во шахот. Шахистот, чиј крал е матиран, ја губи партијата (според правилата на шахот, откако кралот на еден од шахистите ќе биде матиран, тој нема пвеќе потези на располагање). Во практиката, многу шахисти се предаваат пред да бидат матирани.

Ако кралот е нападнат, но тој може да отстапи, тогаш нему му е објавен шах, но тоа не е мат. Ако кралот не е под шах (кралот нема каде да отстапуи, бидејќи сите полиња кои му се на располагање се контролирани од противничките фигури), тогаш тоа е пат и партијата завршува реми (но во другите варијанти, тоа е пораз за шахистот, чиј крал е во пат позиција. (Видете:шаховски правила)

Според шаховскиот запис, потегот со кој се матира противничкиот крал се обележува со додавање на симболот „#“ по запишувањето на одиграниот потег (на пр. 34.Tf8#) или со додавање на симболот „++“. (Симболот „++“, понекогаш се употребува како ознака за двоен шах.)

Потекло на името[уреди | уреди извор]

Портал  · Историја
Основи

Фигури  · Табла  · Правила
Стратегија  · Тактика  · Запис

Теорија

Отворање  · Средишница
Завршница  · Мат
Пешачка структура  · Принуден потег
Темпо  · Опозиција

Натпреварувања

Олимпијада
Вајк ан Зее  · Линарес  · М-Тел Мастерс
Дортмунд  · Нанѓинг

Организации

ФИДЕ  · ПША

Списоци

Поими  · Книги  · Партии
Отворања  · Силни турнири

Поимот шах-мат потекнува од персиската фраза „Shāh Māt“, што во превод значи „крал во заседа“ (или „немоќ“ или „пораз“). Во оригинален превод, тоа не значи „кралот е мртов“, иако тоа е најчестиот превод, откако шахот се проширил во Европа преку исламскиот свет и откако се наметнал арапскиот збор māta مَاتَ, што значи „смрт“, „е мртов“[1]

Могадамот ја има проширено етимологијата на зборот мат. Тој потекнува од персискиот збор mandan, што значи „да остане“, што се поврзува со латинскиот збор manco. Тоа, во превод значи „преостанат“, во смисла „напуштен“ и во поформален превод „изненаден“, а во воена смисла „во заседа“ (но не „зачуден“). Така, кралот е во мат, кога е во заседа или ја губи својата верба.

Поимот шах-мат во поново време значи несоборлив или стратешки поразен.

Примери[уреди | уреди извор]

Будалски мат
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн топ
b8 црн коњ
c8 црн ловец
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
e5 црн пешак
g4 бел пешак
h4 црн дама
f3 бел пешак
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
e2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
g1 бел коњ
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Белиот е матиран
Б'рн-Фишер, 1956
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b8 бел дама
f7 црн пешак
g7 црн крал
c6 црн пешак
g6 црн пешак
b5 црн пешак
e5 бел коњ
h5 црн пешак
b4 црн ловец
h4 бел пешак
b3 црн ловец
c3 црн коњ
c2 црн топ
g2 бел пешак
c1 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Позицијата по 41... Тс2++ (мат)
Мат со топ
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d8 црн крал
g8 бел топ
d6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Црниот е матиран

Мат може да се даде уште во вториот потег од партијата (Будалскиот мат во отворањето), мат во средишницата (партијата на векот меѓу Доналд Б'рн и Боби Фишер) или во завршницата (последниот дијаграм).

Две тешки фигури[уреди | уреди извор]

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
e5 црн крал
g2 бел дама
f1 бел топ
h1 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Белиот матира лесно
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
f2 бел топ
e1 црн крал
g1 бел дама
h1 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат со дама и топ
Chess kll45.svg Chess qll45.svg Chess rll45.svg Chess kdl45.svg

Две тешки фигури (дами или топови) лсно може да го матираат противнуичкиот крал на работ од шаховската табла, дури и без помош на нивниот крал. За таа цел, потребно е фигурите да се постават на две соседни хоризонтали или вертикали и со секој понатамошен потег, форсирано да со шах да се принудува противничкиот крал да отстапи на работ на таблата, каде би бил матиран.

На првиот дијаграм, белиот лесно победува, принудувајќи го црниот крал да отстапи на работ од таблата, со потезите:

1. Dg5+ Kd4
2. Tf4+ Ke3
3. Dg3+ Ke2
4. Tf2+ Ke1
5. Dg1++ (вториот дијаграм)

Постапката на матирање со две дами иоли два топа е идентична.

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
g6 бел топ
b5 бел дама
e5 црн крал
e3 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат на средината од таблата, со крал, дама и топ
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
e6 бел дама
e5 црн крал
g4 бел дама
b3 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат на средината од таблата, со две дами
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
h7 бел крал
e6 бел дама
d5 црн крал
e3 бел дама
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Втор мат на средината на таблата со две дами

Мат со тешки фигури може да се даде и доколку противничкиот крал се наоѓа во средината на таблата, но само доколку фигурите се придружени од кралот. Но, две дами може да матираат во средината на таблата и без помош на својот крал.

Основни матови[уреди | уреди извор]

Подолу се дадени основните видови на матови, во кои едната страна има само крал, а другата покрај кралот и минималниот материјал, потребен за да се матира т.е. (1) дама, (2) топ, (3) два ловца со спротивна боја на полињата по кои може да се движат или (4) ловец и коњ. Кралот секогаш мора да им помага на овие фигури во матирањето на противничкиот крал. Ако материјално посилната страна има повеќе фигури, тогаш постапката за матирање е полесна.

Матот со дама е најзначаен, а и многу лесно се изведува. Најчесто потребата од оваа постапка за матирање се јавува во пешачките завршници, кога пешакот е промовиран во дама. Следниот значаен мат е оној со топ, но и тој лесно се изведува. Матовите со два ловца и ловец и коњ не се толку значајни, бидејќи позициите во кои се бара постапката на матирање со овој сооднос на силите се ретки. Постапката на матирање со два ловца е посложена, а за матот со коњ и ловец е потребна голема прецизност.

Крал и дама[уреди | уреди извор]

Chess kll45.svg Chess qll45.svg Chess kdl45.svg
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d8 црн крал
d7 бел дама
e6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат со крал и дама
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 бел дама
d8 црн крал
d6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Втор вид на мат со крал и дама
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
c8 црн крал
e8 бел дама
b6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Трет вид на мат со крал и дама
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн крал
h8 бел дама
b6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Четврти вид на мат со крал и дамаНа првите два дијаграми се прикажани вообичаени позиции на мат со дама, во кои кралот е матиран на работ од таблата. Во првата од овие две позиции, дамата е директно пред противничкиот крал, а белиот крал ја заштитува дамата. Во втората позиција и двата крала се во опозиција, а дамата го матира кралот, кој се наоѓа на последната хоризонтала или вертикала.

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
e4 црн крал
a1 бел дама
b1 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Белиот матира лесно

Доколку на потег е онаа страна, која располага со дамата и доколку се пронајде оптималната игра, постапката за матирање на противничкиот крал трае 10 потези, од било која дадена позиција на таблата. Но, обично потребен е и помал број на потези. Во позициите, во кои, пешакот штотуку бил промовиран во дама, потребни се најмногу 9 потези. Во оваа позиција, белиот се обидува да формира правоаголник, кој со секој потетг ќе гостеснува и настојува да го принуди противничкиот крал да отстапи на работ од таблата, каде ќе биде матиран:

1. Df6 Kd5
2. De7 Kd4
3. Kc2 Kd5
4. Kc3 Kc6
5. Kc4 Kb6
6. Dd7 Ka6
7. Db5+ Ka7
8. Kc5 Ka8
9. Kc6 Ka7
10. Db7#.
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн крал
c7 бел дама
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Ако црниот е на потег, оваа позиција е пат. Белиот крал може да биде на кое било поле, освен на а7, b7 или b8.
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
c7 бел дама
a6 црн крал
c5 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Ако црниот е на потег, оваа позиција е пат.

Помоќната страна, која се очекува да матира, мора да биде внимателна од пат-позициите. Постојат две пат-позиции, кои посилната страна мора секогаш да ги има предвид и да настојува да ги избегне.

Крал и топ[уреди | уреди извор]

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d8 црн крал
g8 бел топ
d6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат со топ
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн крал
c7 бел крал
a6 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Друг вид мат со топ
Chess kll45.svg Chess rll45.svg Chess kdl45.svg

На првиот дијаграм е претставена основната позиција, во која кралот е матиран со топ. Топот може да го матира противничкиот крал, само на работ од таблата. Црниот крал се наоѓа на било кое рабно поле, белиот крал во негова опозиција, а топот во линија на црниот крал. Вториот дијаграм покажува малку поинаква позиција, во која рниот крал се наоѓа во аголот од таблата, па во тој случај за објавениот шах на топот да биде мат, белит крал и не мора да биде во опозиција со црниот крал, но мора да биде во негова близина. Доколку на потег е онаа страна, која располага со топот, потребни се 16 потези, од било која дадена позиција на таблата.

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
e5 црн крал
e2 бел крал
e1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Белиот матира, приближувајќи го црниот крал до работ на таблата

Во оваа позиција, белиот го матира црниот крал, градејќи правоаголник, благодарение на својот крал и топ:

1. Kd3+ Kd5
2. Re4 Kd6
3. Kc4! Kc6
4. Re6+ Kc7
5. Kc5 Kd7
6. Kd5 Kc7
7. Rd6 Kb7
8. Rc6 Ka7
9. Kc5 Kb7
10. Kb5 Ka7
11. Rb6 Ka8
12. Kc6 Ka7
13. Kc7 Ka8
14. Ra6# .

Има две пат-позиции на кои е потребно да се внимава:

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн крал
b7 бел топ
c6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Доколку белиот е на потег, оваа позиција е пат.
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн крал
c8 бел крал
h7 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Доколку белиот е на потег, оваа позиција е пат.

Крал и два ловца[уреди | уреди извор]

Chess kll45.svg Chess bll45.svg Chess bld45.svg Chess kdl45.svg
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн крал
c7 бел ловец
b6 бел крал
c6 бел ловец
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат со два ловца

Ова се двете основни позиции со мат на два ловца (кои се движат по спротивните полиња). Првиот мат е во аголот од таблата, а вториот на полето до аголот од таблата. ДОколку на потег е помоќната страна, овој мат може да е изведе во 19 потези.

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a7 црн крал
b7 бел ловец
c7 бел крал
c5 бел ловец
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Втор мат со два ловца

Не е многу тешко да се матира противничкиот крал со два ловца. Потребно е да се почитуваат два принципа:

  • ловците се најмоѓни кога се наоѓаат во центарот на таблата и во соседните дијагонали, со што му го скратуваат просторот задцвижење на противничкиот крал;
  • кралот мора да биде агресивен, заедно со ловците.
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d4 црн крал
c1 бел ловец
d1 бел крал
f1 бел ловец
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Два ловца (и крал) може да матираат.

Во дадената позиција, белиот го принудува противничкиот крал да заврши во едната страна од таблата, потоа го принудува да се помести во аголот, каде го матира. Постапката ги содржи следниве потзеи:

1. Ke2 Ke4 (црниот се обидува да го одржи својот крал во центарот)
2. Le3 Ke5 (враќајќи го кралот назад)
3. Kd3 Kd5
4. Ld4 Ke6
5. Ke4 Kd6 (црниот се обидува на секој начин да остане околу центарот)
6. Lc4 (белиот има солидна позиција, со активни ловци и крал)
6... Kc6 (црниот избегнува да оди на страна)
7. Ke5 Kd7 (црниот се обидува да го избегне полето а8)
8. Ld5 (одржувајќи гоцрниот крал на с6)
8... Kc7
9. Lc5 Kd7
10. Ld6! (значаен потег, со кој се форсира црниот крал да отстапи на работ од таблата)
10... Ke8 (црниот крал и понатаму одбива да го заземе аголот од таблата)
11. Ke6 (сега црниот крал не може да го напушти работ од таблата)
11... Kd8
12. Lc6 (принудувајќи го црниот крал кон аголот)
12... Kc8 (црниот крал е заточен на c8 и d8, а белиот мора да ги контролира полињта a7 и b7)
13. Kd5 (13. Ke7? е пат)
13...Kd8
14. Kc5 Kc8
15. Kb6 Kd8 (сега белиот мора да го принуди кралот да го заземе аголот)
16. Lc5 Kc8
17. Le7! (значаен потег, кој принудува кралот да го заземе аголот)
17... Kb8
18. Bd7! (истиот принцип од претходниот потег)
18... Ka8
19. Ld8 (White must make a move that gives up a tempo. This move is such a move, along with Lc5, Lf8, Le6 или Ka6.)
19... Kb8
20. Lc7+ Ka8
21. Lc6#, како што е прикажано во првиот дијаграм.

Да се забележи дека ова не е најкраткиот мат од оваа позиција. Милер и Лампрехт дааат псатапка со 15 потези, иако погрешни потези игра и црниот. Со оптимална игра од двете страни, за да се изведе мат потребни се 17 потези. Подолгата варијанта е поинструктивна.

Крал, ловец и коњ[уреди | уреди извор]

Chess kll45.svg Chess bll45.svg Chess nll45.svg Chess kdl45.svg
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн крал
a6 бел коњ
b6 бел крал
e4 бел ловец
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат со ловец и коњ
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b8 црн крал
b7 бел ловец
a6 бел коњ
b6 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Втор мат со ловец и коњ

Овој мат многу тешко се изведува, бидејќи двете фигури кои ѝ се на располагање на посилната страна, не може да соработуваат на растојание и мат може да се дросира само во аглот на таблата, кој му е достапен на ловецот.

На дијаграмите се дадени двете основни позиции на мат со ловец и коњ. Во првата позиција, кралот се наоѓа во аголот од таблата, каде е матиран од ловецот, а во втората на поле до аголот, каде е матиран од коњот. Во вторатат позиција, коњот може да матира и од полињата c6 или d7.

Доколку на потег е помоќната страна, за да се изведе овој мат потребни се 33 потези, од било која позиција, освен онаа во која коњот и ловецот се под двоен удар на противничкиот крал и не може да се одбранат. Постапката за матирање е многу сложена и бара голема прецизност, бидејќи и најмала грешка може да доведе до реми поради правилото на 50 потези или пат.

Денес, има поделени мислења околу тоа, дали оваа постапка за матирање треба или не треба да се учи. Џејмс Хауел го исклучил матот со два ловца од своите книги, бидејќи ретко се појавува, но го вклучил матот со коњ и ловец. Хауел вели дека трипати искусил позиција во која противникот имал коњ и ловец против бнеговиот осамен крал и тој смета дека ваквиот распоред на силите е почест отколку поседувањето на два ловца. Од друга страна, Џереми Силман го вклучува матот со два ловца, но не и матот со коњ и ловец, бидејќи само еднаш го искусил, а неговиот пријател Џон Вотсон ниту еднаш. Силман вели

...мајсторството зема значително време. Треба ли шахот надежно да потроши многу часови издвоени за изучување шах и изучување на завршница, која се појавува еднаш или двапати во ивотот?

Крал и два коња[уреди | уреди извор]

Chess kll45.svg Chess nll45.svg Chess nll45.svg Chess kdl45.svg
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
h8 црн крал
f7 бел крал
f6 бел коњ
g6 бел коњ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Два коња, помогнати од нивниот крал не може да го матираат противничкиот крал, иако има позиции со мат како оваа.
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b8 црн крал
a6 бел коњ
b6 бел крал
b5 бел коњ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Двата коња не може да го матираат кралот, доколку тој одигра 1... Kc8.
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b8 црн крал
b6 бел крал
d6 бел коњ
b4 бел коњ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Двата коња не може да матираат


Невозможно е да се матира со крал и два коња, иако се можни позиции во кои со овој распоред на соодносот на силите има мат (видете го првиот дијаграм). На вториот дијаграм, ако црниот одигра 1... Ka8?, белиот може да матира со 2. Sbc7#, но црниот може да одигра и 1... Kc8 и да ја избегне заканата. Одбранбената задача е лесна, односно послабата страна треба да се труди да ја избегнува заканата од мат во следниот потег и така кралот никогаш нема да биде матиран.

На третиот дијаграм, белиот може да одигра 1. Sc6+ Ka8, но ако тој одигра 2. Sb5, со закана 3. Sc7#, црниот е патиран. Понекогаш е можно да се матира со два коња против пешак, бидејќи вонекои пат-позиции, црниот има потези со пешакот, а белиот за тоа време го наоѓа патот за да го матира противничкиот крал.

Во некои случаи, крал и два коња може да го матираат противничкиот крал, доколку на негова страна има и пешак. Планот е да се блокира пешакот со еден од коњот, а со кралот и другиот коњ, противничкиот крал се доведува во пат-позиција, по што како што беше горе наведено, другиот коњ го ослободува пешакот и го наоѓа патот до мат.

Крал и три коња[уреди | уреди извор]

Chess kll45.svg Chess nll45.svg Chess nll45.svg Chess nll45.svg Chess kdl45.svg

Крал и три коња може да го матираат противничкиот крал за дваесетина потези. Ваквите позиции, обично се среќаваат во шаховските проблеми, а за да настане во партија, потребно е барем еден од пешаците да биде промовиран во коњ, шо многу ретко се случува.

Ретки матни позиции[уреди | уреди извор]

Во некои ретки позиции, можно е да се матира со крал и пешак против крал и пешак или крал и коњ против крал и пешак.

Стамаов мат[уреди | уреди извор]

Chess kll45.svg Chess nll45.svg Chess kdl45.svg Chess pdl45.svg
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a3 црн пешак
d3 бел коњ
a2 црн крал
c2 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Белиот победува, матирајќи со Стамаовиот мат

На дијаграмот е прикажана позиција која е насочена кон изведување на Стамаовиот мат (наречен по Филип Стама). Белиот победува со:

1. Sb4+ Ka1
2. Kc1 a2
3. Sc2#

White also wins if Black is to move first:

1... Ka1
2. Sc1 a2
3. Sb3#
Ногвериас-Гонгора, 2001
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d7 бел коњ
a3 црн пешак
a2 црн крал
d2 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Белиот е на потег, победува

Овој ат се појавува во некои шаховски партии, како во оваа, одиграна меѓу Језус Ногвериас и Маикел Гонгора [2] на Кубанското шаховско прфвенство во 2001 (позицијата на вториот дијаграм), која продолжила со:

81. Kc2 Ka1
82. Sc5 Ka2 (ако 82... a2, тогаш 83. Sb3#)
83. Sd3 (достигајќи ја позицијата прикажана на првиот дијаграм, но сега црниот на потег)
83... Ka1
84. Sc1

Црниот овде се предал, но партијата би продолжила:

84... a2
85. Sb3#.

Невообичаени матни позиции[уреди | уреди извор]

Исто така, постојат и позиции во кои крал и коњ може да матираат крал, на чија страна има коњ, ловец или топ и позиции во кои крал и ловец може да матираат крал, на чија трана има коњ или ловец (погледнете ги дијаграмите подолу). Но, до овие матови не може форсирано да се дојде. Сепак, поради можноста од овие комбнациии, играта не завршува при ваквиот сооднос на силите иако најверојатно е дека партијата ќе заврши реми.

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a2 црн ловец
c2 бел коњ
a1 црн крал
c1 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат, кој не може форсирано да се изведе
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b3 бел коњ
a2 црн топ
a1 црн крал
c1 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат, кој не може форисрано да се изведе
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b3 бел коњ
a2 црн коњ
c2 бел крал
a1 црн крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат, кој не може форсирано да се изведе
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d4 бел ловец
a2 црн ловец
c2 бел крал
a1 црн крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Мат, кој не може форсирано да се изведе


Статии поврзани со мат[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]