Пекинезер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пекинезер
Пекинезер
Други називи Фоo (или Фу) куче
Пекиншко палатно куче
北京犬
宮廷獅子狗
Прекари Пеке
Потекло Кина Кина
Особености
куче (Canis lupus familiaris)

Пекинезер е раса на кучиња која води порекло од Кина, поточно од Пекинг по кој го добил името. Расата е стара преку 2000 години, но биле чувани тајно единствено во кинеската царска палата. Дури во 19 век се појавиле во западната цивилизација.

Легенда за настанок на расата[уреди | уреди извор]

Лав и мајмуница се вљубиле еден во друг. Заради разликата во големината морале да се обратат кај Буда. Буда го смалил лавот и производ на таа љубов се пекинезерите.