Пастрма

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пастрма
Pastramă de berbecuț.jpg
Овча пастрма со мамалига
Дел од оброкотглавно јадење
Место на потеклоМакедонија, Бугарија, Романија, Турција
Температура на послужувањетопло или ладно
Варијантиовча, козја, говедска

Пастрмаовчо или козјо солено и сушено месо.[1] Денес пастрмата главно се користи за подготовка на познатите пастрмалии и поретко како додаток на течно гравче или печена на жар. Пастрмата се користи за подготовка на уште еден специјалитет својствен за Радовишсаздрма.[2]

Подготовка[уреди | уреди извор]

Пастрмата се подготвувала од турско време. Порано се користела многу повеќе бидејќи немало фрижидери, па за чување на месото се користело негово солење и сушење.

Постапката за создавање пастрма е долг. Закланата овца или коза се остава сама да се исцеди од течностите и крвта и потоа се расекува за да може да се соли. Посолувањето трае 3-4 недели при што месото се врти на сите страни за солта да фати подеднакво на сите страни. Најчесто се користи јадра морска сол. Потоа следи сушење кое трае најмалку месеци и пол. Најдобро е да се суши надвор кога има мразови и ветер.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Рецепт за грав со пастрма