Паркови и рекреација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Паркови и рекреација (ТВ серија) лого

Паркови и рекреација (исто така познатa како Паркови и рек ) е американска политичка сатира, мокументарен ситком телевизиска серија создадена од Грег Даниелс и Мајкл Шур . Серијата се емитуваше на Ен-Би-СИ од 9 април 2009 година, до 24 февруари 2015 година, 125 епизоди, во текот на седум сезони. Специјалната епизода за повторен собир се емитуваше на 30 април 2020 година.[1][2][3][4] Во серијата глуми Ејми Полер во улогата на Лесли Ноуп, весела бирократка од средно ниво во Одделот за паркови на Пауни, измислен град во Индијана . Во составот на глумечката екипа и во споредните улоги се појавуваат Рашида Џонс како Ен Перкинс, Пол Шнајдер како Марк Бренданавич, Азиз Ансари како Том Хаверфорд, Ник Оферман како Рон Свансон, Обри Плаза како Април Ладгејт, Крис Прат како Енди Дваер, Адам Скот како Бен Вајат, Роб Лоу како Крис Трегер, Џим О'Хер како Гари "Џери" Гергич, Рита како Дона Мигл и Били Еишер како Крег Мидлбрукс .

творците ја истражуваа локалната политика во Калифорнија за оваа серија и се консултираа со урбанисти и градски планери.[5] Лесли Ноуп претрпе големи промени по првата сезона, како одговор на повратните информации од публиката дека ликот изгледал неинтелигентен и „мрачен“. Писателите ги вклучија и тековните настани во епизодите, како што е затворањето на владата во Пауни инспирирано од реалната глобална финансиска криза од 2007-08 Политичките фигури од реалниот живот се појавија во подоцнежните епизоди, како што се Џон Мекејн, Џо Бајден и Мишел Обама .

Паркови и рекреација беше дел од емитувањето на Ен-Би-Си Ноќ на комедија направена правилно" за време на неговиот блок во ударен термин во четвртокот навечер . Серијата доби мешани критики во текот на својата прва сезона (рецензии слични на оние на „Канцеларијата“, ситком исто така продуциран од Даниелс и Шур), но, по повторното приближување кон нејзиниот тон и формат, втората и следните сезони беа широко прифатени. За време на целиот свој тек, „ Паркови и рекреација“ доби неколку награди и номинации, вклучително и 14 номинации за „Еми“ на „Приметајм“ (две за извонредна хумористична серија ), наградата „Златен глобус“ за изведбата на Полер и номинација за „ Златен глобус“ за најдобра телевизиска серија - мјузикл или комедија . Во Тајм 2012 година последното издание во годината ' паркови и рекреација беше прогласена за број еден телевизиска серија за таа година.[6] Во 2013 година, откако доби четири последователни номинации во категоријата, Паркови и рекреација ја освоија наградата на Здружението за телевизиски критичари за одлично достигнување во комедијата .

Заплет[уреди | уреди извор]

Првата сезона се фокусира на Лесли Ноуп, заменик директор на Одделот за паркови и рекреација во измислениот град Пауни, Индијана . Локалната медицинска сестра Ен Перкинс бара градежната јама покрај нејзината куќа создадена од градежен објект да се пополни откако нејзиното момче Енди Дваер падна и ги скрши двете нозе. Лесли ветува дека јамата ќе ја претвори во парк, и покрај отпорот на директорот на парковите Рон Свансон, антивладин слободар .[7] Градскиот планер Марк Бренданавич - за кого Лесли има романтични чувства - прагматично инсистира на тоа дека проектот не е реален поради бирократијата на владата [8] но сепак тајно го убедува Рон да го одобри проектот. Лесли и нејзиниот персонал, вклучително и нејзиниот асистент Том Хаверфорд и практикантот Април Ладгејт, се обидуваат да го поттикнат интересот на заедницата за проектот јама, но наидуваат на отпор.

Во втората сезона, јамата на крајот се пополнува затоа што Лесли презема обврска да ја пополни јамата без дозвола, не сфаќајќи дека Енди е во јамата. Енди се повреди и работи со Лесли за да се закани дека ќе го тужи градот Пауни, освен ако не се пополни јамата.[9] Марк ја напушта својата кариера во градското собрание за работа во приватен сектор и никогаш повеќе не е виден, не се слуша за него, па дури не е ниту спомнат понатаму во серијата. Во меѓувреме, осакатувачкиот буџетски дефицит ги наведува државните ревизори Крис Трегер и Бен Вајат привремено да ја затворат владата на Пауни.

Третата сезона се отвора со повторно отворање на владата на Пауни, но со кратење на буџетот, фрустрирајќи ги обидите на Лесли да обезбеди услуги. Лесли склучи договор со Крис и Бен да го врати фестивалот Пауни Харвест Фестивал, но под закана ако фестивалот не успее, одделот за паркови ќе биде елиминиран.[10] По неколку недели планирање, фестивалот станува огромен успех поради напорите на Лесли.[11] Подоцна, Крис се враќа од Индијанаполис за да стане вршител на должноста градски менаџер на Пауни,[12] додека Бен исто така се вработи во Пауни.[13] Април и Енди започнуваат врска и, само неколку недели подоцна, се венчаат на изненадувачка церемонија.[14] Том се откажува од работата во градското собрание за да формира компанија за забава наречена Забава 720 со неговиот пријател Жан-Ралфио . Бизнисот не може да ги поддржи своите раскошни трошења и брзо останува без пари, оставајќи го Том да се врати во Одделот за паркови. Лесли и Бен покажуваат романтичен интерес едни за други; сепак, Крис спроведе правило што би спречило претпоставен (Бен) да излегува со неговата вработена (Лесли). И покрај ова правило, Лесли и Бен започнуваат тајно да се забавуваат.

Четвртата сезона се занимава со кампањата на Лесли за кандидирање за градски совет. Како што Лесли започнува да подготвува кампања, сфаќа дека мора да раскине со Бен за да избегне скандал. Бен и Лесли повторно ја започнуваат својата врска и Бен ја жртвува својата работа за да ја спаси Лесли од губење на нејзината, поради политиката на Крис против романтичните врски на работното место. Одделот за паркови волонтира да стане нејзин штаб на кампањата, со Бен како менаџер на кампањата на Лесли. Кампањата на Лесли се соочува со огромен број назадувања против нејзиниот главен противник Боби Њупорт и неговата позната менаџерка Јенифер Баркли.

Во петтата сезона, Лесли започнува да работи како градски советник, но наоѓа спротивставување кај лутите мештани и нејзините колеги советници. Бен е на својата нова работа во конгресната кампања во Вашингтон, заедно со Април, која зема како практикант. Рон започнува романтична врска со жена по име Дајан. Бен се враќа во Пауни и ја запросува Лесли. Том започнува успешен бизнис изнајмувајќи скапа облека на тинејџери. Лесли и Бен планираат настан за собирање средства за паркот, сега наречен Пауни Комонс и одлучуваат да направат импровизирана венчавка таа вечер во Градското собрание. Подоцна, промените на Лесли во Пауни доведоа до тоа да,неколку мештани потпишуваат петиција таа да се откаже од функцијата.

Шестата сезона започнува со апсорпција на Иглтон од Пауни откако поранешниот град ќе прогласи банкрот. Како што се спојуваат владите, Лесли губи, се откажува од функцијата и се враќа во Одделот за паркови со полно работно време, додека Бен е избран за следен градски менаџер. Том го продава Рент-А-Сваг на таткото на Жан-Ралфио, д-р Саперстејн за готовина и отвора ресторан наречен „Бистрото на Том“. Ен и Крис, сега во врска и очекуваат бебе, го напуштија Пауни за Мичиген. Како начин да се добие јавна поддршка за непопуларното спојување, одделот за паркови одржува концерт за единство. Подоцна, Лесли открива дека е бремена со тројка. Лесли ја презема работата како регионален директор на службата за национални паркови во Чикаго, веднаш поднесувајќи предлог да ја пресели работата во Пауни.

Седмата сезона, иако се емитуваше во 2015 година, се одржува во 2017 година. Се покажа дека Рон и Лесли се непријатели поради тоа што компанијата на Рон ја срушила старата куќа на Ен со цел да изгради станбена зграда. Бен ја убедува технолошката компанија Гризл да донесе бесплатен Ви-Фи во градот Пауни. Гризл се занимава со интензивно рударство на податоци, поттикнувајќи го Рон, чија нова градежна компанија „Многу добра градежна и развојна компанија“ се справува со нивните градежни потреби, повторно да се поврзе со Лесли за да го поправи проблемот.

Улоги и ликови[уреди | уреди извор]

Главната екипа од почетокот на првата сезона:[15]

  • Ејми Полер во улогата на Лесли Ноуп, бирократ од средно ниво, со силна љубов кон родниот град Пауни, кој не дозволува политиката да го ослаби нејзиното чувство за оптимизам (што очигледно траеше шест години во нејзината работа); нејзината крајна цел е да стане претседател на Соединетите држави .[16] Полер замина од комедиската серија на скечови на Ен-Би-Си Живо во Сабота Навечер, каде што беше член на екипа скоро седум години, за да глуми во Паркови и рекреација .[17][18] Дури откако ја добија улогата, Даниелс и Шур го воспоставија генералниот концепт на серијата и беше напишано сценариото за пилотот.[19]
  • Рашида Џонс како Ен Перкинс, медицинска сестра и политички аутсајдер, која постепено се вклучува во владата на Пауни, преку пријателството со Лесли.[14] Џонс беше меѓу првите одбрани од Даниелс и Шур во 2008 година, кога серијата се сметаше како спин-оф за „Канцеларијата“, каде што Џонс ја играше девојката на Џим Халперт, Карен Филипели, која порано работеше во филијалата на Стемфорд, потоа беше префрлена во филијалата Скрантон во третата сезона.[20] Таа и Лоу заминаа во средината на сезоната 6, а таа се врати на гостување подоцна во сезоната.[21] Џонс и Лоу се вратија во финалето на серијата, како и во специјалната епизодапандемија COVID-19 .[22]
  • Пол Шнајдер како Марк Бренданавич, градски планер кој беше претставен со чувство на оптимизам, но веднаш потоа стана разочаран.[23] Шнајдер рано во серијата рече дека е несигурен во улогата бидејќи сè уште се обидува да ги открие мотивациите на ликот.[24] Шнајдер ја напушти екипата по втората сезона и ликот не се спомнува во ниту еден момент за време на преостанатиот дел од серијата.[25][26]
  • Азиз Ансари во улогата на Том Хаверфорд, саркастичниот и мрзеливиот потчинет на Лесли [27] кој на крајот почнува да размислува да ја напушти работата на градското собрание за да ги оствари сопствените претприемачки интереси.[28] Како и со Џонс, Даниелс и Шур имаа намера да го вклучат Ансари од најраните фази на развојот на Паркови и рекреација .
  • Ник Оферман како Рон Свансон, директор на паркови и рекреација, кој како слободар, верува во што е можно помала влада. Како таков, Рон се обидува да го направи неговиот оддел што е можно по нефективен и се залага за вработување на вработени кои не се грижат за својата работа или се неумешни. Како и да е, Рон постојано покажува дека тајно се грижи за своите соработници.[29]
  • Обри Плаза како Април Лудгејт, цинична и незаинтересирана приправничка во одделот за паркови, која зборува со монотон глас. Таа на крајот станува совршен асистент за Рон.[30] Улогата е напишана специјално за Плаза; откако ја запозна, директорот на кастингот Алисон Џонс му рече на Шур: „Само што ја запознав најчудната девојка што сум ја сретнал во животот. Мора да ја запознаете и да ја вклучите во вашето шоу. “ [31]
  • Крис Прат во улогата на Енди Дваер, будалест глупчо, но симпатичен, поранешно момче на Ен. Првично, Прат требаше да биде гостинска ѕвезда, а ликот Енди првично требаше да се појави само во првата сезона, но на продуцентите толку многу им се допадна Прат, што скоро веднаш по кастингот, решија да го направат редовен член на глумечката екипа од втората сезона.[32]

Неколку членови на екипа беа воведени или развиени и додадени на најавната шпица во текот на серијата:

  • Адам Скот како Бен Вајат, брилијантен, но друштвено срамежлив владин службеник кој се обидува се откупи за своето минато како неуспешен градоначалник во својата младост.[33] Скот ја напушти главната улога во комедиската серија „ Старцз “, Парти Даун, за да се приклучи на серијата почнувајќи со претпоследната епизода од втората сезона, „Главниот план“.[34]
  • Роб Лоу како Крис Трагер, претерано позитивен и исклучително здравствено свесен владин службеник.[35] Лоу беше запознаен со Скот и првично се очекуваше да замине по низата гостувања [36][37] но подоцна потпиша повеќегодишен договор за да стане редовен член на глумечката екипа.[38][39] Тој и Рашида Џонс заминаа од серијата во епизодата од 6-тата сезона, „Ен и Крис“,[21] враќајќи се во финалето на серијата и специјалното издание за 2020 година.[22]
  • Џим О'Хеир и Рета редовно се појавуваа како Гари "Џери" Гергич и Дона Мегл уште од првата сезона, но нивните личности не станаа развиени дури во втората сезона. Шур рече дека вработените во „ Паркови и рекреација“ ги сакале глумците, па затоа решиле да ги вклучат во серијата и „сфатиле дека ќе ги разработат подоцна“. Фрлачката шега на сметка на Џери во епизодата „Пробен Состанок" го натера да се воспостави како безопасен соработник за остатокот од одделот што безмилосно го исмева.[31] Дона била развиена како остар хедонист за чиј мистериозен живот повремено се навестува. Дури во третата сезона тие станаа редовни членови на глумечката екипа,[40] и беа додадени најавната шпица во текот на шестата сезона.[41]
  • Били Ајхнер како Крег Мидлбрукс, прекумерно страствен вработен во локалната самоуправа во Пауни, започна да работи за Пауни кога Иглтон се спои со Пауни. Тој се повторуваше во текот на 6-тата сезона и започна да го сметаат како член на редовната глумечка екипа во четвртата епизода од 7-та сезона.

Бројни глумци имаат повторувани гостувања во текот на целата серија, вклучувајќи ја Памела Рид како мајка на Лесли и другарка политичарка Марлин Григс-Ноуп,[42] Бен Шварц како пријател на Том кој зборува брзо, Жан-Ралфио и Џени Слејт како негова сестра близначка Мона-Лиза,[43] Џама Вилијамсон како поранешна сопруга на Том, Венди,[44] Мо Колинс како водителка на утринското ток-шоу Џоан Каламецо, Џеј Џексон како телевизиски радиодифузер Перд Хепли,[45] Алисон Бекер како репортер за весник Шауна Малве-Твип,[46] Дарлин Лов како конзервативна активистка Марсија Лангман,[47] и Енди Форест како чест клиент на штандот за чевли на Енди, Кајл .[48] Меган Мулали, сопругата на Ник Оферман во реалниот живот, ја одигра поранешната сопруга на Рон, Тами, во втората сезона на серијата „Рон и Тами“, улога што ја репризираше во подоцнежните епизоди.[49][50] Луси Лоулс и Џон Глејзер имаат периодични улоги во петтата и шестата сезона како љубовни партнерки на Рон, а подоцна и сопруга,како и Дајан Луис како најголем непријател на Лесли во градскиот совет Џереми Џам.

Настапот на Мулали беше добро прифатен, што ги натера продуцентите на „ Паркови и рекреација “ да се чувствуваат поудобно во врска со користењето на славни глумци како гости во подоцнежните епизоди.[51] Други такви славни гости беа: Блејк Андерсон, Фред Армисен,[52] Вил Арнет,[53] Кристен Бел, Х. Џон Бенџамин,[54] Мет Бесер,[55] Крис Бош,[56] Луис Ц.К.,[57] Декемвристи, Сем Елиот,[58] Вил Форте,[37] Гинувин, Мајкл Грос,[59] Џон Хам, Ник Крол, Џон Ларокет,[60] Ендру Лак,[61] Писма до Клео, Натали Моралес,[62] Паркер Поси,[63] Енди Самберг,[64] Рој Хиберт,[65] Детлеф Шремпф,[66] Justастин Теру, Вилко,[67] Хенри Винклер,[68] Питер Серафинович и Јо Ла Тенго .[69] Пол Руд се појави во неколку епизоди од четири сезони како Боби Њупорт, противникот на Лесли во трката во Градскиот совет и се врати на две епизоди во последната сезона.[70]

Во серијата се имаа појавено и неколку политички фигури од реалниот живот, вклучувајќи го и новоизбраниот претседател Џо Бајден,[71] сенаторот Барбара Боксер,[72] поранешен претседател на Претставничкиот дом Њут Гингрич,[73] сенаторот Џон Мекејн, Мишел Обама,[74] поранешната државна секретарка Меделин Олбрајт,[75] и сенаторите Олимпија Сноу, Кори Букер и Орин Хеч

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Eng, Joyce (January 19, 2014). „Parks and Recreation (essentially) renewed, Community looking 'strong'. Today's News: Our Take. TV Guide. Архивирано од изворникот на April 29, 2014. Посетено на April 28, 2014.
  2. Fienberg, Daniel (January 19, 2014). „Press Tour: NBC execs say 'Parks and Recreation' will get Season 7“. The Fien Print. HitFix. Архивирано од изворникот на April 29, 2014. Посетено на April 28, 2014.
  3. Bibel, Sara (March 19, 2014). 'Chicago Fire', 'Chicago P.D.' & 'Grimm' Renewed; NBC Confirms Renewals of 'Parks & Recreation' & 'Celebrity Apprentice'. TV by the Numbers. Архивирано од изворникот на March 20, 2014. Посетено на March 20, 2014.
  4. Kondolojy, Amanda (December 1, 2014). 'Parks and Recreation' Final Season to Premiere Tuesday, January 13th“. TV by the Numbers. Архивирано од изворникот на December 3, 2014. Посетено на December 1, 2014.
  5. „The City Planner Behind Parks and Rec“. Engaging Local Government Leaders (англиски). October 6, 2015. Архивирано од изворникот на October 25, 2017. Посетено на October 25, 2017.
  6. Poniewozik, James (December 4, 2012). „Top 10 TV Series – 1. Parks and Recreation“. Time. Архивирано од изворникот на December 7, 2012. Посетено на December 8, 2012.
  7. Brown, Brigid (April 10, 2009). „TV Recap: Parks and Recreation – Pilot“. Cinema Blend. Архивирано од изворникот на December 5, 2010. Посетено на February 23, 2010.
  8. Sepinwall, Alan (April 9, 2009). "Parks and Recreation" review – Sepinwall on TV“. The Star-Ledger. Архивирано од изворникот на November 15, 2010. Посетено на April 11, 2009.
  9. Fog, Henning (October 23, 2009). "Parks and Recreation" recap: Kaboom!“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на January 1, 2010.
  10. Martin, Denise (December 9, 2010). „On the Set: Parks and Recreation Plans to "Go Big or Go Home" in Season 3“. TV Guide. Архивирано од изворникот на June 14, 2011. Посетено на December 13, 2010.
  11. Goldman, Eric (March 16, 2011). „Parks and Recreation: The Harvest Festival and Beyond“. IGN. NewsCorp. Архивирано од изворникот на June 17, 2011. Посетено на June 7, 2011.
  12. Keller, Joel (March 25, 2011). 'Parks and Recreation' Season 3, Episode 8 Recap“. TV Squad. Архивирано од изворникот на June 17, 2011. Посетено на March 28, 2011.
  13. Busis, Hillary (April 15, 2011). 'Parks and Recreation': I now pronounce you man and ... wait, seriously?“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на June 25, 2011. Посетено на April 17, 2011.
  14. 14,0 14,1 Sepinwall, Alan (May 19, 2011). „Interview: 'Parks and Recreation co-creator Mike Schur post-mortems season 3“. HitFix. Архивирано од изворникот на May 29, 2011. Посетено на May 28, 2011.
  15. Stanley, Alessandra (April 9, 2009). „Misguided, She Yearns to Guide“. The New York Times. Архивирано од изворникот на March 23, 2011. Посетено на December 6, 2009.
  16. Dawidziak, Mark (April 7, 2009). 'Parks and Recreation': New NBC comedy is uneven but promising“. The Plain Dealer. Архивирано од изворникот на June 18, 2011. Посетено на June 17, 2011.
  17. Stasi, Linda (April 9, 2009). „Raiders of the Lost 'Park': Amy Poehler quit "SNL" for "Parks and Recreation". New York Post. Архивирано од изворникот на November 15, 2010. Посетено на April 11, 2009.
  18. Grossberg, Josh (September 16, 2008). „Amy Poehler Moves Up SNL Exit“. E! Online. Архивирано од изворникот на June 15, 2011. Посетено на June 15, 2011.
  19. Itzkoff, Dave (March 26, 2009). „It's Not 'The Office.' The Boss Is a Woman“. The New York Times. Архивирано од изворникот на June 15, 2011. Посетено на April 11, 2009.
  20. Sepinwall, Alan (July 21, 2008). „Sepinwall on TV: Leno undercover, 'Office' non-spin-off“. The Star-Ledger. Архивирано од изворникот на June 18, 2011. Посетено на June 17, 2011.
  21. 21,0 21,1 'Parks and Recreation' Cast Bids Farewell to Rashida Jones and Rob Lowe and We Cry With Them“. E! Online. January 31, 2014. Архивирано од изворникот на November 14, 2020. Посетено на March 8, 2014.
  22. 22,0 22,1 D'Alessandro, Anthony (April 28, 2020). 'Parks And Recreation': EP Mike Schur Teases COVID-19 Special, Explains Why This Is Likely A One-Off & Why Remote Isn't "Sustainable Method For Making TV". Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на November 14, 2020. Посетено на April 28, 2020.
  23. Parks and Recreation: Season One: "Rock Show". 2009. https://www.uphe.com/tv/parks-and-recreation-season-one. 
  24. Parks and Recreation: Season One: "The Reporter". 2009. https://www.uphe.com/tv/parks-and-recreation-season-one. 
  25. Martin, Denise (March 12, 2010). 'Parks and Recreation': Mike Schur tells us why Paul Schneider is leaving the show, plus more details on Adam Scott and Rob Lowe“. Los Angeles Times. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на June 1, 2011.
  26. Burger, Mark (April 11, 2012). „Talking shop with the stars and luminaries of the 2012 RiverRun Film Festival“. Yes! Weekly. Архивирано од изворникот на April 27, 2014. Посетено на April 22, 2014.
  27. Tobias, Scott (April 23, 2009). „Parks and Recreation: Season 1: Episode 3: "The Reporter". The A.V. Club. Архивирано од изворникот на November 15, 2010. Посетено на April 26, 2009.
  28. Snierson, Dan (May 19, 2011). 'Parks and Recreation' co-creator Mike Schur gives 10 hints about tonight's season finale“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на June 18, 2011. Посетено на June 17, 2011.
  29. Snierson, Dan (January 27, 2011). 'Parks and Recreation' scoop: Amy Poehler and co-creator Mike Schur dish on Leslie's big gamble, romantic possibilities, and tonight's episode 'The Flu'. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на June 18, 2011. Посетено на January 29, 2011.
  30. Sepinwall, Alan (January 15, 2010). „Parks and Recreation, "The Set Up": Will Arnett dates Leslie“. The Star-Ledger. Архивирано од изворникот на February 9, 2011. Посетено на January 17, 2010.
  31. 31,0 31,1 Heisler, Steve (March 24, 2011). „Interview: Michael Schur“. The A.V. Club. Архивирано од изворникот на May 22, 2011. Посетено на May 22, 2011.
  32. Sepinwall, Alan (September 17, 2009). „Parks and Recreation: Interviewing co-creator Mike Schur“. The Star-Ledger. Архивирано од изворникот на November 15, 2010. Посетено на January 1, 2010.
  33. Meslow, Scott (February 18, 2011). 'Parks and Recreation': (Awkward) Love Is in the Air“. The Atlantic. Архивирано од изворникот на June 18, 2011. Посетено на June 18, 2011.
  34. Martin, Denise (March 4, 2010). 'Party Down' star Adam Scott joins the cast of NBC's 'Parks and Recreation'; plus, more details on Rob Lowe“. Los Angeles Times. Архивирано од изворникот на January 4, 2011. Посетено на March 15, 2010.
  35. Kandell, Steve (January 21, 2011). Parks and Recreation Recap: Maintenance Mode“. New York. Архивирано од изворникот на June 18, 2011. Посетено на June 1, 2011.
  36. Dos Santos, Kristin (March 3, 2010). „Rob Lowe is Coming to Parks and Recreation, the Big Boss Confirms“. E! Online. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на March 15, 2010.
  37. 37,0 37,1 Sepinwall, Alan (February 3, 2011). „Review: 'Parks and Recreation' – 'Time Capsule': Twilight time“. HitFix. Архивирано од изворникот на June 14, 2011. Посетено на February 4, 2011.
  38. Rice, Lynette (July 30, 2011). „Rob Lowe joins 'Parks and Recreation' as a series regular“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на March 8, 2011. Посетено на March 7, 2011.
  39. 'Parks And Rec' Prepares To Say Goodbye To Rashida Jones & Rob Lowe“. Huffpost TV. November 13, 2013. Архивирано од изворникот на March 12, 2014. Посетено на March 8, 2014.
  40. „Parks and Recreation Season 3 Cast Photo“. Daemon's TV. November 8, 2010. Архивирано од изворникот на June 14, 2011. Посетено на December 13, 2010.
  41. Sepinwall, Alan (February 27, 2014). „Review: 'Parks and Recreation' – 'Anniversaries': You win or you die“. Hitfix. Архивирано од изворникот на March 4, 2014. Посетено на March 4, 2014.
  42. Parks and Recreation: Season One: "Canvassing". Universal Studios Home Entertainment. 2009. https://www.uphe.com/tv/parks-and-recreation-season-one. 
  43. Gonzalez, Sandra (March 5, 2010). 'Parks and Recreation' recap: In time for the Oscars, wise thoughts from a mustachioed man“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на March 13, 2011. Посетено на March 6, 2010.
  44. Meslow, Scott (February 11, 2011). 'Parks and Recreation': Return of the Sex-Crazed Librarian Ex-Wife“. The Atlantic. Архивирано од изворникот на June 16, 2011. Посетено на February 12, 2011.
  45. Ryan, Maureen (February 23, 2011). 'Parks and Recreation' Co-Creator Talks Leslie, Ron, Tammy's Return and All Things Pawnee“. TV Squad. Архивирано од изворникот на March 24, 2011. Посетено на March 23, 2011.
  46. Parks and Recreation: Season One: "The Reporter". Universal Studios Home Entertainment. 2009. https://www.uphe.com/tv/parks-and-recreation-season-one. 
  47. Porter, Rick (April 28, 2011). 'Parks and Recreation': Leslie Knope, warrior princess“. Zap2it. Архивирано од изворникот на June 20, 2011. Посетено на June 6, 2011.
  48. Busis, Hillary (May 13, 2011). 'Parks and Recreation': Double your episodes, double your fun“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на June 17, 2011. Посетено на June 7, 2011.
  49. Sepinwall, Alan (November 5, 2009). „Parks and Recreation, "Ron and Tammy": Megan Mullally guests“. The Star-Ledger. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на January 1, 2010.
  50. Still, Jennifer (May 19, 2011). „Nick Offerman: 'Mullally made my life amazing'. Digital Spy. Архивирано од изворникот на June 19, 2011. Посетено на June 18, 2011.
  51. Monez, Mindy (February 10, 2011). Parks & Recreation: We talk to the real Ron and Tammy Swanson“. Television Without Pity. Архивирано од изворникот на June 17, 2011. Посетено на June 7, 2011.
  52. Pierce, Leonard (October 15, 2009). „Parks and Recreation: "Sister City". The A.V. Club. Архивирано од изворникот на November 15, 2010. Посетено на October 24, 2009.
  53. Dos Santos, Kristin (November 17, 2009). „Will Arnett Coming to Parks and Recreation!“. E! Online. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на January 1, 2010.
  54. Fowler, Matt (October 23, 2009). „Parks and Recreation: "Kaboom" Review“. IGN. Архивирано од изворникот на February 2, 2011. Посетено на October 27, 2009.
  55. McGlynn, Katla (February 18, 2011). „Nick Kroll & Matt Besser Play Wacky Morning DJs On 'Parks & Recreation'. The Huffington Post. Архивирано од изворникот на June 17, 2011. Посетено на February 21, 2011.
  56. Martin, Vanessa (October 4, 2013). „Chris Bosh Plays A 'High Schooler' On 'Parks And Recreation' (VIDEO)“. Huffington Post. Архивирано од изворникот на November 14, 2020. Посетено на October 4, 2013.
  57. Sepinwall, Alan (September 24, 2009). „Parks and Recreation, "Stakeout": Burger me!“. The Star-Ledger. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на January 1, 2010.
  58. Ausiello, Michael (July 27, 2013). „Parks and Recreation Exclusive: Sam Elliott Cast as Ron Swanson's Eagleton Doppelganger“. TV Line. Архивирано од изворникот на July 30, 2013. Посетено на July 29, 2013.
  59. Tucker, Ken (March 26, 2010). 'Parks and Recreation' recap: Chewing bacon and eyebrows“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на March 15, 2011. Посетено на March 26, 2010.
  60. Fowler, Matt (February 12, 2010). „Parks and Recreation: "Galentine's Day" Review“. IGN. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на February 13, 2010.
  61. Zaldivar, Gabe (November 21, 2013). „Cast of 'Parks and Recreation' Hang with Andrew Luck and Colts for NFL's Play 60“. Bleacher Report. Архивирано од изворникот на July 18, 2018. Посетено на September 2, 2018.
  62. VanDerWerff, Emily (May 14, 2010). „Parks and Recreation: "The Master Plan". The A.V. Club. Архивирано од изворникот на June 14, 2011. Посетено на January 7, 2020.
  63. Martin, Denise (May 4, 2011). Parks and Recreations Parker Posey on Playing Leslie's Frenemy: "Dreams Do Come True!". TV Guide. Архивирано од изворникот на June 14, 2011. Посетено на June 7, 2011.
  64. Porter, Rick (March 18, 2010). 'Parks and Recreation': Andy Samberg and guest-star philosophy“. Zap2it. Архивирано од изворникот на January 22, 2011. Посетено на March 22, 2010.
  65. „Roy Hibbert to Appear on 'Parks and Recreation'. Архивирано од изворникот на October 2, 2011. Посетено на September 28, 2011.
  66. Heisler, Steve (May 6, 2010). „Parks and Recreation: "Telethon". The A.V. Club. The Onion. Архивирано од изворникот на March 27, 2011. Посетено на May 10, 2010.
  67. Fowler, Matt (April 24, 2014). „Pawnee: Home of the Architect“. IGN. Архивирано од изворникот на April 26, 2014. Посетено на April 25, 2014.
  68. Goldberg, Lesley (July 24, 2013). 'Parks and Recreation' Enlists Henry Winkler as Jean-Ralphio's Father (Exclusive)“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на July 25, 2013. Посетено на July 24, 2013.
  69. Sepinwall, Alan (April 24, 2014). „Season finale review: 'Parks and Recreation' – 'Moving Up': My name is Lester Knopf“. HitFix. Архивирано од изворникот на April 25, 2014. Посетено на April 25, 2014.
  70. Escobedo Shepherd, Julianne (December 30, 2014). „Parks & Rec Is Ending ... But Paul Rudd's Bobby Newport Is Back!“. Jezebel. Архивирано од изворникот на January 6, 2015. Посетено на January 6, 2015.
  71. Derschowitz, Jessica (November 16, 2012). „Joe Biden guest stars on "Parks and Recreation". CBS News. Архивирано од изворникот на August 7, 2013. Посетено на July 29, 2013.
  72. Day, Patrick Kevin (September 21, 2012). „John McCain, Barbara Boxer, Olympia Snowe cameo on 'Parks and Rec'. Архивирано од изворникот на October 20, 2013. Посетено на July 29, 2013.
  73. Harnick, Chris (December 4, 2012). „Newt Gingrich On 'Parks And Rec': NBC Comedy Writes In Politician“. The Huffington Post. Архивирано од изворникот на March 5, 2014. Посетено на March 2, 2014.
  74. Ng, Philiana (February 27, 2014). „Michelle Obama to Appear on 'Parks and Recreation'. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на February 28, 2014. Посетено на February 27, 2014.
  75. Shepherd, Julianne Escobedo. „Madeleine Albright Loved Her Waffle Date With Leslie Knope“. The Muse (англиски). Архивирано од изворникот на January 8, 2017. Посетено на January 8, 2017.