Пантелеј Митков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пантелеј Митков
Роден 24 јули 1929
Охрид, Кралство Југославија
Националност Македонец
Занимање архитект
урбанист

Пантелеј Митков (роден на 24 јули 1929 година во Охрид) — македонски архитект и урбанист.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Дипломирал на Архитектонскиот отсек на Техничкиот факултет во Скопје во 1955 година). Докторирал на Природно-математичкиот факултет во 1980 година. Како проектант работел во Републичкиот завод за убанизам во Скопје и во Институтот за просторно планирање во Охрид. Претежно се занимавал со просторно и урбанистичко планирање, а се пројавува и како архитект проектант.

Позначајни реализирани објекти:

  • хотелот „Астра“ во месноста Св. Стефан во Охрид (1956);
  • Студентско одморалиште во Охрид (1963);
  • хотелот „Десарет“ во Пештани (1971).

Од областа на урбанизмот:

  • деталниот урбанистички план на стариот дел од градот Охрид (1967).
  • изработка на Просторниот план на Македонија (1982).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Митков“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 965. Text "series " ignored (help)